Nyheter

Oslo kommune får lov til å utestenge kommersielle barnevernsaktører

Oslo kommune vant fram og får skjerme ideelle velferdsaktører fra konkurranse med kommersielle om visse barnevernstjenester.

– Dommen fra Oslo byrett sikrer et vesentlig innslag av ideelle barnevernsaktører i hovedstaden. Mange er tradisjonsrike aktører som har bygget opp spesialkompetanse, sier direktør i Virke Ideell, Ingrid Helene Venås.

Oslo kommune ønsker å kunne avholde skjermede anbudsrunder for ideelle aktører på barnevernsfeltet.

1. september måtte kommunen i retten for å forsvare en slik anbudsrunde. Syv kommersielle tilbydere hadde, støttet av NHO Service, gått til sivilt søksmål. De mener at de ikke kan ekskluderes.

Torsdag falt dommen i kommunens favør.

LES MER: Lovendring sikrer ideelle

EØS

Dersom vi vinner, vil det være en seier for at viktige prinsipielle spørsmål må kunne avgjøres demokratisk, sa Inga Marte Thorkildsen til Klassekampen 1. september.

Det rødgrønne byrådet vil hindre at noen tjener penger på velferdstjenester. Venås i Virke er ikke overrasket over dommen.

– Vi følte oss trygge på at kommunens praksis er innenfor EØS-regelverket, slik det har vært og vil det være.

Hun viser til at Stortinget i fjor vedtok at EU-reglene om offentlige anskaffelser ikke kommer til anvendelse ved kontrakter på tjenester som innebærer «utøvelse av offentlig myndighet».

– Det vil si tvang. Barnevernstilbud i institusjon kan innebære offentlige inngripen, sier Venås.

LES MER: Sier de heier på ideelle – tok sykehjemsavtale selv

Anker

Direktør i NHO Service, Dag Ekelberg, sier de om nødvendig vil ta saken til ESA (overvåkingsorganet for EØS-avtalen).

– Dette får konsekvenser for skikkede aktører som i mange år har vært godkjent til å levere barneverntjenester i Oslo, sier han.

Retten har ikke tatt stilling til om det har vært ulovlig forskjellsbehandling mellom ideelle og kommersielle, ifølge Ekelberg.

– Den konsentrerer seg om en unntaksbestemmelse i EØS-loven knyttet til bruk av tvang. Her har kommunen tidligere ikke vært konsekvent. Nå slår man jo av og på EØS-loven etter hva som passer. At byrådet vil skvise ut ikke-ideelle, er et greit politisk valg. Men det er ikke i tråd med loven på området.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter