Nyheter

Lovendring sikrer ideelle

Eldre og omsorgstrengende skal få levert helse- og omsorgstilbud fra ideelle organisasjoner.

– Dette er den største og viktigste saken for ideell sektor på lang tid. At vi har fått et samlet politisk landskap som ønsker en sterk, ideell sektor er utrolig bra, sier direktør Inger Helene Venås i Virke Ideell.

Da Stortingets næringskomité var klar med innstilling til ny lov om offentlige anskaffelser, troppet Venås opp på Løvebakken med blomster til partiene i komiteen.

LES MER: Krever minsteandel ideell velferd

Gi forskrift

Da næringsminister Monica Mæland (H) leverte stortingsmeldingen om ny anskaffelseslov, sa Solberg-regjeringen at den ville ivareta ideelle, men man sa ingenting om hvordan.

En samlet næringskomité er nå blitt enige om følgende nye ordlyd i paragraf 7 i anskaffelsesloven – om «Regler om anskaffelser av helse- og sosialtjenester»:

«Departementet skal ved forskrift gi særskilte regler om anskaffelser av helse- og sosialtjenester.

Departementet skal ved utformingen av forskriften særlig legge vekt på særtrekkene ved helse- og sosialtjenester. Forskriften skal bidra til å fremme viktige hensyn som mangfold, kvalitet, kontinuitet og brukermedvirkning innenfor dette tjenesteområdet.»

– Regjeringens forslag til Stortinget ble oppfattet av noen aktører som en beskjed om at kommersielle og ideelle aktører skulle likebehandles. Det hadde betydd kroken på døra for mange ideelle i årene som kommer. Stortingets melding er klar: likebehandlingslinja vil vi ikke ha, vi vil ha et nasjonalt regelverk som legger til rette for at ideelle i så stor grad som mulig skal kunne tilby sine tjenester, sier stortingsrepresentant Line Henriette Holten Hjemdal KrF.

Venstre sa nei

Før Stortinget samlet seg om forskriftsløsningen, prøvde Arbeiderpartiet, KrF, Senterpartiet og SV å få på plass en langt mer forpliktende lovendring, en lovfesting av at kontrakter skal kunne reserveres for ideelle aktører:

«Departementet skal gi oppdragsgivere adgang til på nærmere angitte vilkår å reservere kontrakter om helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner.»

Men en så sterk lovendring ville ikke Venstre gå med på. Dermed fikk regjeringen flertall for å avvise lovfestingen.

LES MER: Ideelle krever lovvern

Føringer

Dette til tross, så er opposisjonen fornøyd med hva man har klart å samle seg om.

– Det er viktig at næringskomiteen langt på vei har ryddet opp i den usikkerheten regjeringens lovforslag har skapt om de ideelles rammebetingelser. Arbeiderpartiet er opptatt av at ideell sektor ikke skal tape mot kommersielle aktører innen helse- og omsorgssektoren, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap), som har vært saksordfører i næringskomiteen.

Han sier Stortinget har gitt viktige føringer for forskriftene som nå skal utarbeides.

Fornøyd

I Virke er direktør Venås svært fornøyd:

– Dette har vært en sak som har uroet ideelle aktører, fordi forslaget fra regjeringen ikke var konkret på hvordan dette skulle skje. Nå har et samlet politisk Norge sørget for at dette er en jubeldag for ideell sektor.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hun er særlig glad for anerkjennelsen fra Stortinget – en egen bestemmelse inn i selve loven spesifikt om helse- og sosialtjenester.

Sette mål

KrF mener neste steg er å målfeste hvor mye ideelle organisasjoner skal kunne levere av tjenester.

– Vi mener Stortinget bør slå fast en tallfestet målsetning for hvor stor andel av helse- og sosialtjenestene som skal leveres av ideelle aktører. Vi ser for oss at det bør settes et mål om minst 20 prosent innen 2020, eller 25 prosent slik Hagenutvalget foreslo, sier Line Henriette Holten Hjemdal.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter