Nyheter

Sier de heier på ideelle - tok sykehjemsavtale selv

De rødgrønne i Oslo ville vise at kommunen dyttet vekk et omsorgskonsern.

Hvem kan pleie bestefar best?

Kommunale sykehjem? Eller sykehjem som drives av kommersielle omsorgsfirmaer som tjener penger på bestefar – eller ideelle organisasjoner?

– Her er det flott å være. Jeg kommer hit så å si hver dag, sier Knut Egil Steffens og legger ned gaffelen som er lastet med nudler, grønnsaker og kjøttbiter; det er wok som frister ham til middagsbordet på Sagenehjemmet i Oslo. Steffens bor ikke på sykehjemmet, men kommer innom nesten daglig for å spise middag sammen med vennen Georg Dybing.

– Porsjonen er så store at jeg må be om en halv, sier Steffens.

Sagenehjemmet eies av det ideelle selskapet Diakonhjemmet­ Omsorg, men det er Oslo kommune som betaler.

LES MER Høie ønsker flere ideelle aktører

Egen pub

Sist uke viste omsorgskonsernet Unicare fram Manglerudhjemmet i Oslo, og fikk stor medieoppmerksomhet rundt eldre som hadde tilgang på spa, restaurant, egen butikk, pub og eget ølbryggeri. Sykehjemmet var kommunalt frem til 2013. Da overtok Unicare.

Sykehjemsetaten i Oslo har ansvaret for 44 institusjoner. 17 drives av kommunen selv, mens 14 er satt ut til kommersielle selskaper og 13 til ideelle organisasjoner.

Veldrevet

– Vi heier på de ideelle. Det har ikke kommet godt nok fram, sier Khamshajiny­ Gunaratnam, varaordfører for Arbeiderpartiet i Oslo. Sammen med Frode Jacobsen, gruppe­leder for Ap i Oslo bystyre, har de invitert seg selv til Sagenehjemmet for å høre mer om hvordan ideelle organisasjoner drifter sykehjem i Norges største by.

– Det er viktig for oss å komme hit for å se et veldrevet sykehjem, og se hva som skal til for at det skal bli enda bedre, sier Jacobsen, som også er leder i Oslo Ap.

Løfte

Han mener Sagenehjemmet driver så godt at andre sykehjemsdrivere kan komme og lære.

Da Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) overtok byrådsmakten i Oslo i fjor høst, lovet de innbyggerne at de kommersielle omsorgsselskapene, som tar ut utbytte, skal miste sykehjemsoppdragene:

«Ikke legge sykehjem ut på nytt anbud for kommersielle ­aktører når eksisterende kontrakter utløper», skriver de i byrådserklæringen.

I Norges nest største by skjer det samme. Her skal Arbeiderpartiet, Venstre og KrF, som styrer Bergen, rekommunalisere syke­hjemmene som i dag drives av kommersielle selskaper.

LES MER Lovendring sikrer ideelle

Nedstemt

Et halvt år etter at de rødgrønne overtok Oslo skulle bystyret avgjøre hvem som skulle drive Madserud s­ykehjem. Fram til 3. september ble det drevet av omsorgskonsernet Norlandia.

Høyre, som hadde sørget for at Norlandia fikk anbudet i sin tid, ønsket å forlenge avtalen med konsernet. KrF fremmet et nytt forslag i lys av de rødgrønne lovnad i byrådserklæringen:

«Bystyret ber byrådet om å legge til rette for at Madserud sykehjem driftes videre av en ideell aktør, gjennom en konkurranse forbeholdt ideelle aktører.»

Forslaget ble nedstemt av Ap, SV, MDG og Rødt. Til jubel fra særlig LO ble Madserud et kommunalt sykehjem.

Symbol

– Var dette en konsesjon til fagbevegelsen, Jacobsen?

– Nei, jeg opplever ikke at Fagforbundet tvinger oss til å rekommunalisere sykehjem i Oslo.

Ap-toppen forklarer avgjørelsen om å stemme ned ideellforslaget med at «kommunen har mista alle anbud de siste årene»:

– Det var viktig symbolsk. Det var viktig for oss denne gangen å vise at kommunen ikke mister kompetanse på å drive sykehjem.

Korstog

– Tre kontrakter med kommersielle sykehjemsdrivere går ut innen 2019, hvor mange av disse kan ideelle drive få overta?

– Vi driver ikke saksbehandling i Vårt Land, sier Jacobsen, men legger til:

– Kommunen og ideelle skal drive side om side på en god måte. Vi er ikke på et ideologisk korstog for å gjøre alt kommunalt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter