Nyheter

Muslimsk dialognettverk vil ikke ha muslimske barnehjem

Støtter ikke forslaget fra Islamsk Råd Norge.

– Vi synes det er uklokt å kreve egen institusjon på grunnlag av religion. Når man krever «egne», i stedet for å jobbe for å styrke eksisterende, så mener vi at man ikke har forstått sitt samfunnsansvar, sier Arshad Jamil i Muslimsk dialognettverk (MDN).

Tidligere denne uka meldte Vårt Land at Islamsk Råd Norge (IRN) i høringsrunden til ny barnevernlov oppfordrer Barne- og likestillings­departementet til å vurdere muligheten for å opprette egne muslimske barnevernsinstitusjoner. Noe av begrunnelsen er at dette vil kunne ­gjøre foreldre trygge på at barna får en oppdragelse i tråd med de verdier de selv står for.

Barnevern er en felles utfordring

Arshad Jamil i MDN avviser at dette er en god nok grunn til å opprette egne institusjoner for muslimske barn.

– Vi må ta tak i samfunnets utfordringer i fellesskap. Vi vil at muslimer ikke skal bare være bekymret for sine egne barn, men for alle Norges barn. Løsningen er å styrke eksisterende tiltak, og tilliten kan styrkes gjennom gode rutiner, økt kompetanse, og muligens ved involvering av eksterne tillitsfulle aktører ved behov.

Hva mener MDN kan gjøres for å styrke tilliten mellom barnehjemsinstitusjoner og muslimske foreldre?

– Vi ser en positiv endring i forslaget til den nye barnevernloven der det skal tas hensyn til barnets kulturelle og religiøse bakgrunn. Vi tenker det er riktig vei å gå. Barnevernet som alle andre institusjoner har et konstant behov for kompetanseheving, også i forhold til individer med muslimsk bakgrunn. Vi mener det aller viktigste er at muslimske familier registrerer seg som fosterfamilier.

Har 30.000 medlemmer

MDN representerer underkant av 30.000 muslimer og består i dag av fem moskeer: Centre Rehma, Albansk Islamsk Kultursenter, Islamske Fellesskap Bosnia og Herzegovina, Det Islamske Forbundet (Rabita) og Islamic CulturalCentre Norway (ICC).

– MDN jobber gjennom sine medlemsmoskeer for å bygge den norsk-muslimske identiteten, og støtter tiltak som fremmer inkludering og integrering, og ikke segregering. Norge har det beste potensial, det gjelder å jobbe aktivt og bidra, sier Arshad Jamil.

Hvorfor benyttet ikke MDN muligheten for å uttale seg i høringsrunden?

– Ja, det er et godt spørsmål. Er det lov å si menneskelig svikt? Vi klarer ikke være over alt alltid.

I gårsdagens Vårt Land slo politikere fra KrF, Ap og Frp fast at de ikke støtter IRNs forslag. Også Venstres Abid Raja tar avstand fra forslaget.

– Vi kan ikke dele opp hjelpeapparat i Norge ulikt basert på etnisitet og religiøst opphav. Denne type ting vil jeg på det sterkeste advare imot, og det vil jeg på det sterkeste bekjempe. Vi skal ikke dele Norge opp i ulike grupperinger. Vi må heller jobbe for samhold og felleskap for alle, skriver han i en e-post til Vårt Land.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter