Kirke

Løk fra kirkens egen jord

I Bogafjell menighet lages jord fra egen kompost som blir til kjøkkenhage. Ungdomsklubben Greenhouse som er veksthus for tro – byr nå på poteter, hvitløk og oregano.

Bilde 1 av 3

Bogafjell er Norges første «sertifiserte», grønne ungdomsmenighet. På bispevisitasen nylig fikk de utmerkelse som grønn menighet av Anne Lise Ådnøy.

Greenhouse har vært navnet på menighetens ungdomsklubb i mange år, lenge før klimabrølet runget over landet. Den ble startet i 2006 og fikk navn etter tilhold i en grønn brakke, og fordi den skulle være et sted ungdommen kunne vokse i troen.

– Men det passer ikke mindre i dag, sier ungdomsprest Eivind Kråvik.

Aktuelt

– Det grønne engasjementet treffer sterkt, og som kirke markerer vi oss enda sterkere – midt i det dagsaktuelle. Det gjør oss delaktige som samfunnsbyggere og profilerer kirken tydelig og aktuelt i lokalmiljøet, sier han.

Han poengterer at de nå styrker sin appell mot ungdommen.

– Jeg tror de opplever at vi tar fremtiden deres på alvor – og er med på å trekke i en bærekraftig retning, sier Kråvik.

Greenhouse-prosjektet har endret fokus i takt med klimabevisstheten i samfunnet.

– Vi ser at dette er noe den yngre generasjon tar på høyeste alvor. Det siste året har vi spisset oss inn mot en tydelig grønn profil – og ungdommen hiver seg på.

Helt fra starten var tanken å handle – ikke bare snakke.

– Det konkrete resultatet viser seg i vår egen kjøkkenhage bak kirken, som vi høster av – og serverer i menigheten. Vi lager mat fra bunnen, og kaster ingenting. Vi arrangerer klesbyttemarked, og syr våre egne forkler til kjøkkengruppen, forteller ungdomspresten.

LES MER: Kirkelig klimabrøl

Bærekraft

Det startet med en henvendelse til bispedømmet, som koblet menigheten opp mot kirkerådet.

– Vi møttes i Kristiansand – med tog, selvfølgelig – og ble enige om å utvikle et grønt konsept for menigheter. Nå har vi innledet samarbeid med Lura menighet, og håper flere vil henge seg på. Vi ser tydelig at de grønne tankene sprer seg til flere deler av menighetslivet, sier han.

Prosessen startet nedenfra, og ungdommene er stolte over at menigheten tar klimaproblemene på alvor – og innretter engasjementet mot akkurat det feltet.

– Vi tar tak i lokale ressurser, driver opplæring, og lar talenter utvikle seg. Det skaper mestringsfølelse, og vi merker begeistringen over at engasjementet nå blir styrt mer og mer mot selvhjulpenhet og egen bærekraft. Å lære ting du ikke ante at du kunne mestre, er en sterk motivasjonsfaktor.

Det gir stolthet å servere grønnsakslapskaus basert på egenproduserte råvarer.

LES MER: Klimasmart jordbruk fra Thailand

Kortreist

Den grønne «vekkelsen» startet i fjor sommer.

– Vi satte oss ned og tenkte gjennom hva vi kunne bidra med – med tanke på gjenbruk og kortreiste, miljøvennlige løsninger, forteller Kamilla Bøe Johnsen (17) som er døpt i menigheten – og aktiv i ungdomsklubben.

– Vi hadde allerede kompostert menighetens avfall og laget blomsterjord, nå fant vi ut at denne jorden kunne vi bruke selv. Slik kom ideen om egen kjøkkenhage bak kirken, som vi lagde selv, med litt konsulenthjelp. Men vi snekret og spadde jord, og etter hvert plantet vi poteter, gulrøtter, forskjellige urter, grønnkål, gul løk og hvitløk. Det gir stor tilfredsstillelse å tilegne seg helt ny lærdom og skape noe selv, sier sier 17-åringen som aldri hadde tatt i hammer og sag før.

Potetfest

Nå bruker de råvarene til klubbens egne arrangementer.

– Nylig hadde vi potetfest på en av Greenhouse-kveldene, menighetens barnehage har brukt råvarer fra oss – og kirkens bydelskafé får også kortreist mat fra kjøkkenhagen vår.

Hun ser det som kjempeviktig at kirken markerer seg med nytenking på det grønne feltet.

– Vi må vise klima-engasjement og markere oss på det grønne feltet – som avgjør vår fremtid, sier Kamilla Bøe Johnsen.

---

Grønn menighet

  • Bogafjell menighet i Sandnes fikk grønn utmerkelse fra biskop Anne Lise Ådnøy, da hun nylig var på visitas i menigheten.
  • Ungdomsklubben Greenhouse ble startet i 2006, for å være et veksthus for tro. Fra i fjor har de fått en klar, grønn profil med fokus på gjenbruk, miljøvennlighet og egenproduksjon av grønnsaker og urter. De har anlagt kjøkkenhage bak kirken og høster nå egne råvarer som brukes til klubbens arrangementer. Også menighetens barnehage og kirkens bydelskafé benytter seg av de kortreiste matvarene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke