Politikk

Liberalistene i Frp slår tilbake

Tor Mikkel Wara etterfølger Sylvi Listhaug som justisminister. Liberalistene vender tilbake på bekostning av populistene i Fremskrittspartiet.

– For meg og min generasjon idealistiske liberalister som ble frustrerte etter Bolkesjø, er dette en «game changer», sier høyskolelektor Dag Inge Fjeld ved Høyskolen Kristiania.

Fjeld satt i FpUs sentralstyre mellom 1988 og 1990 da Tor Mikkel Wara var leder for ungdomspartiet.

Begge tilhørte fløyen som forsvant eller trappet ned etter landsmøtet på «Dolkesjø» i 1994, da formann Carl I. Hagen strømlinjeformet partiet i mer populistisk og innvandringskritisk retning. Året før hadde Wara takket nei til Carl I. Hagens tilbud om å bli kronprins i partiet.

– Vi kom til kort i møte med gjengen til folk som Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm. De ville ha et helt annet Frp. At Tor Mikkel Wara blir justisminister, kan være et signal om at noe er i ferd med å skje, sier Fjeld i dag.

LES OGSÅ: «Dolkesjø»-ofrene fikk tenketankerevansj

«Imperiet slår tilbake»

Onsdag kom nyheten om at Tor Mikkel Wara blir Sylvi Listhaugs etterfølger i justisministerstolen.

– Dette er litt sånn «imperiet slår tilbake», sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

– Det er et «scoop» for Siv Jensen. Hun styrker sin egen posisjon i Frp ved å hente inn en som har vært en nær støtespiller og som står henne nær politisk. I Frp er det nemlig spenninger mellom en populistisk og en mer moderat fløy, utdyper førsteamanuensen ved Universitetet i Stavanger.

Mens Sylvi Listhaug er stjernen i førstnevnte fløy, tilhører Tor Mikkel Wara sistnevnte. Spørsmålet er hvor merkbar forskjellen på de to vil bli.

LES ANALYSE: Siv styrker seg med taktiker 

Innvandringskortet

I 1988 skrev for eksempel Aftenposten om Wara at han «ser på innvandring som en berikelse for samfunnet, selv om han er motstander av at Staten bruker tre milliarder kroner på formålet». I 1993 advarte han Carl I. Hagen mot å bruke innvandrersaken som stemmesanker i valgkampen, ifølge NTB.

Likevel tror ingen Vårt Land har snakket med at utnevnelsen vil innebære noen form for endring i innvandringspolitikken.

– Jeg tror veldig mange av liberalistene har fått et mer realistisk syn på hva slags innvandring som fungerer i et åpent og liberalt demokrati. Særlig som følge av islamismen og al-Qaidsas angrep, sier Dag Inge Fjeld.

Den gang hevdet Frps unge liberalister at markedsliberalismens frie flyt også måtte gjelde innvandring – at alle kunne komme og tilby sin arbeidskraft. Fjeld tror de færreste av dem så for seg det statsfinansierte «sosionomvelde» som han mener innvandrere møtes med i dag.

Svein Erik Tuastad tror Wara forholder seg til hvor tyngdepunktet er i partiet og heller vektlegger muligheten til å styrke Jensens fløy:

– Jeg tror liberalisten Wara ser hvor viktig innvandringskortet er for Frp og at veldig store deler av Frp ikke er så liberalistiske som de selv liker å tro. Men hvis Wara varer vil han i kraft av egen person og posisjon kunne jobbe for verdiene sine på sikt.

LES OGSÅ: Trine Skei Grande overrasker med stor livssynspakke

Retorikken

Kristin Clemet, daglig leder i tankesmien Civita, tror forskjellen først og fremst vil merkes på retorikken.

– Enigheten er veldig bred i norsk flyktning- og asylpolitikk. Uenigheten oppstår rundt retorikk.

– Vil han være annerledes fra forgjengeren her?

– Det tro jeg sikkert han vil være.

Det tror også Svein Erik Tuastad. Han tror Siv Jensen kan ha funnet rett mann til å balansere ulike hensyn:

– Jeg kan ikke tenke meg noen som er bedre egnet til å unngå å splitte og polarisere internt i regjeringen, men samtidig ha salgsteft nok til å markere Frp tydelig utad.

HÅVARD NYHUS: «Er Ap et administrativt eller et politisk prosjekt»

Får skryt

Alle Vårt Land har snakket med gir Wara gode skussmål og mener Siv Jensen har gjort et lurt valg. Wara har vært en viktig samtalepartner for Siv Jensen etter at hun ble partileder i 2006. Han anses som en strategisk durkdreven type.

Dag Inge Fjeld er panegyrisk. Han omtaler Wara som en «intellektuell bauta» og et «liberalistisk fyrtårn». Fjeld beskriver Wara som en svært inspirerende og ideologisk taler, som særlig slår an blant unge i partiet, for ikke å nevne de som har lest sin Ayn Rand og Milton Friedman.

– Han har en unik evne til å popularisere tungt stoff.

Kristin Clemet i Civita har også bare godt å si om den tidligere lederen av tankesmiens fagråd:

– Han er jo en meget sympatisk og dyktig person.

Tankesmielederen mener han er svært godt rustet for den krevende justisministerposten.

Også Clemet plasserer Wara på Frps liberalistiske fløy, men mener det blir en forenkling å trekke et skarpt skille mellom en liberalistisk og en populistisk fløy:

– Frp kaller seg selv et liberalistisk parti i partiprogrammet sitt. Samtidig så står de for en veldig norsk gren av denne ismen, noe som blant annet innebærer en veldig stor velferdsstat.

Men Sylvi Listhaig og Christian Tybring-Gjedde er jo ganske ulike for eksempel Siv Jensen og Jon Georg Dale, for ikke å nevne Tor Mikkel Wara?

– Listhaug er litt kristenkonservativ, opptatt av innvandringspolitikk og litt populistisk i retorikken. Men også hun vil si at hun er for frihandel, effektivisering av offentlig sektor og en annen kommunestruktur.

LES OGSÅ: Høyre-toppene forberedt på verditap

First House

I likhet med Listhaug har Wara bakgrunn fra First House, der han er partner.

Blant annet Rødt har kritisert at regjeringen for å hente nok en minister fra det omstridte rådgivningsselskapet. Ifølge NTB krever Sp nå innsyn i Waras kundelister. First House vil publisere deler av dem, melder Aftenposten.

LES OGSÅ: 30 år siden Carl I. Hagens Mustafa-brev

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk