Politikk

Styrker seg med taktiker

ANALYSE: Tor Mikkel Wara var bakspiller da Siv Jensen bygget Frp for regjeringsliv. Nå inntar strategen selv makten.

Ingen fra Frps populistfløy overtok altså den tomme plassen som justisminister etter Sylvi Listhaug. Derimot gjør en profilert kommunikasjonsrådgiver med fortid som ungt, liberalistisk partihåp, et comeback. Det er politiske signaler i slikt.

I en årrekke ble Wara inkludert i omtalen av den unge gjengen som brøt opp fra partiet etter Carl I. Hagens aksjon mot for mye liberalisme på «Dolkesjø-landsmøtet». Men Wara meldte seg aldri ut etter at han forlot Stortinget i 1993.

Han beholdt kontakter i Frp, og mot slutten av 2000-tallet var han en av de toneangivende rådgiverne som Siv Jensen lyttet til. Plutselig var han å se som tilbaketrukket regissør i landsmøtesalen.

LES MER: Liberalistene slår tilbake

Knuse sentrum

Det handlet om å finte Frp til regjeringsmakt – og bygge lange planer. Å uskadeliggjøre skeptiske sentrumspartier, som Venstre og KrF, kunne være et av grepene. I 2007 skrev Wara en artikkel i Samtiden, der han skisserte en strategi for at «minst ett av mellompartiene skulle presses under sperregrensen». Arbeidsdelingen skulle være at Høyre tappet Venstre – og Frp forsynte seg fra KrF.

Nå skal Wara dele regjeringsbord med ett av partiene. I Venstre uttrykte topper i går lettelse over nyheten. I Waras liberalistiske ungdom tidlig på 90-tallet var tankesettet ikke ulikt det Unge Venstre dyrket 20 år senere – i Sveinung Rotevatns ledertid. Nå er forøvrig nettopp Rotevatn statssekretær i Waras departement.

LES OGSÅ: Høyre-toppene forberedt på verditap

Roligere

Wara har lang fartstid fra kommunikasjonsbransjen, der man flytter makt helst uten at noen skal se det. Forgjenger Listhaug kom også fra First House.

Frps partiorganisasjon forventer nok at deres egen justisminister tidvis foretar noen populistiske provokasjoner og sprell. Men fra politikken var Wara mer kjent for syrlig polemikk enn polariserende konfrontasjoner.

For regjeringsprosjektet kan Wara gi mer stabilitet. Og trolig færre provokasjoner mot et KrF som igjen står foran en prosess om politisk veivalg.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye ve

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk