Nyheter

Høyre-toppene forberedt på verditap

Høyres ledelse priser uenigheten og anser det udramatisk om de taper på ulike punkter i het landsmøtestrid om bioteknologi.

Under helgens landsmøte på Gardermoen skal et utsatt drama om bioteknologi fra fjoråret få sin ende: En storresolusjon om temaet ventes å splitte partiet. Et foreslått nei til eggdonasjon antas å bli til ja.

Da ledertrioen i Høyre møtte pressen foran helgens landsmøte, brukte alle tre mye kraft på å forklare at nederlag ikke er nederlag i et parti som nettopp Høyre.

– Jeg tror ikke på et parti som bestemmes av ledelsen alene, jeg tror på et fellesskap. Noen ganger har jeg stemt for annet enn flertallet – og kommer til å gjøre det igjen, sa partileder og statsminister Solberg.

LES OGSÅ: Jakter på ro om skolegudstjenester

«Skapende uenighet»

Vårt Land skrev tidlig i vinter at partiledelsen risikerte nederlag i det omstridte spørsmålet om eggdonasjon, selv om flertallet i et forberedende utvalg foreslår et nei. I de siste ukene har presseomtalen om saken tatt seg opp.

Men om dette og andre splittende spørsmål samles landsmøte ifølge Solberg i pakt med ord fra avdøde eks-statsminister og partileder Jan P. Syse: De møtes om «skapende uenighet – og samlende enighet».

– Den skapende uenigheten betyr at vi er helt sikker på at partiledelsen ikke kan regne med at alle vedtak blir etter ledelsens ønske, påpekte Solberg og la til.

– Det er ikke slik at vi i ledelsen alltid er enige oss imellom heller. Jeg lever godt med det, sa hun.

Utsatt runde

Ny politikk om medisinsk bioteknologi har vært Høyres store grasrotdebatt etter valget. Det var åpen strid om eggdonasjon under fjorårets landsmøte – og partiet samlet seg om å utsette tematikken til i år. Nå blir også ja eller nei til surrogati og spørsmålet om assistert befruktning til enslige voteringstema.

Under pressemøtet var det i liten grad pressen, men først og fremst Solberg og de to nestlederne, Jan Tore Sanner og Bent Høie, som påpekte at uenighetene kan bli mange. Også på helt andre felt.

– Det blir ikke mangel på uenighet og politisk debatt, sa Høie, etter at han hadde gjennomgått «storresolusjonene» om ny politikk på felt som digitalisering, grønn omstilling og arbeid og inkludering.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye vei

Digitalt sjokk

Spesielt forslagsrekker om digitalisering kan skape fronter. I forslaget til uttalelse heter det eksempelvis at all kommunikasjon mellom myndigheter og borgere skal være digital om bare åtte år. Det kan forstås som at du ikke lenger kunne ringe kommunen og snakke innhold om en sak med noen.

Finansieringsmodeller på helsesektoren foreslås endret slik at «nettkonsultasjoner i større grad kan erstatte fysisk oppmøte hos legen». Og aktivitetskrav til sosialhjelpsmottakere skal utvides.

Oser av tekno

– Dette oser av teknololgioptimisme, og vi vet at dette skaper diskusjon. For ikke alle opplever at de henger med i den store, digitale utviklingen. Om alle løsninger skal være digitale, vil noen falle utenfor. Dette blir det diskusjoner om på landsmøtet, varsler Høie.

Han påpekte at arbeidslinja ligger fast:

– Jobber vil forsvinne som følge av ny teknologi. Men vi kan ikke kapitulere og sette folk på borgerlønn, sier Høie.

Hilser Høyre

Som i fjor vil Venstres Trine Skei Grande og Frps Siv Jensen komme med hilsningstaler til Høyres landsmøte. Borte fra menyen er KrF-leder Knut Arild Hareide. For KrF har ingen avtale med regjeringen. På pressemøtet var Solberg full av lovord om regjeringsutvidelsen med Venstre:

– Den har vært god. Venstre-statsrådene har sklidd rett inn i regjeringssamarbeidet. Og utvidelsen har endret dynamikken. Den har brakt fornyelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter