Nyheter

Kritiserer Ropstad for å bryte med regjeringas politikk

Venstres Guri Melby mener Kjell Ingolf Ropstad fronter eget og KrFs syn om familiepolitikk på bekostning av regjeringens. – KrF har ikke gått inn i regjering for å være noe mikrofonstativ hverken for Frp eller Venstre, svarer Ropstad.

Guri Melby mener KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad skaper usikkerhet rundt regjeringens politikk ved å fronte eget og KrFs syn om permisjon og familiepolitikk.

– Jeg har respekt for at KrF har et annet syn, og at de mener de har tapt denne saka i regjering. Men Ropstad som er statsråd må vektlegge politikken regjeringa faktisk fører, sier hun, og kommer med et eksempel:

– Da jeg hørte ham på politikk kvarter for et par uker siden sa han ikke et eneste ord om hva som er regjeringas politikk, han snakka kun om hva som er KrF sin politikk. Jeg fikk flere henvendelser fra folk som ble usikre på hvordan ordninga faktisk er.

LES OGSÅ: Kun KrF-erne misliker tredelt foreldrepermisjon

Avviser kontant

Ropstad selv avviser at han uttaler seg på tvers av regjeringens politikk.

– I debatten i forkant av vårt landsmøte stilte jeg som KrF-leder. Men når jeg snakker om valgfrihet og tillit til familiene snakker jeg som statsråd, det er regjeringas politikk, sier Ropstad og viser til formuleringer i Granavolden-plattformen om at familiene skal ha mulighet til å organisere sine egne liv.

LES OGSÅ: Ap går sterkt tilbake - borgerlige vokser

Ropstad understreker at partiene er enige om at tredelinga av foreldrepermisjonen ligger fast ut perioden, og er uenig i at han har skapt noe uklarhet rundt det. Samtidig mener han felleskvoten glemmes i debatten:

– Jeg opplever i denne diskusjonen at man glemmer bort fellesdelen – mange diskuterer det som mor sin del. Jeg har tiltro til at mange familier velger at far skal ha lenger permisjon, sier han.

Bekymret for utvikling

KrF-lederen og barne- og familieministeren sier han er mer bekymret for tendensen til at mor tar ut mer ulønnet permisjon.

– Det er et symptom på at vi må følge med på den utviklinga og se på om vi må kompensere med politikk. Alt dette er bakgrunn for at regjeringa har satt i gang familieprosjektet – vi må se på hva er trendene, hva er utfordringene, hva ønsker og trenger familiene, sier han.

LES OGSÅ: KrF slo ring om pappapermen, men vedtok kutt

Melby på sin side peker på at tallene hittil tyder på at menn kun tar ut den kvoten som er forbeholdt dem. Om kvoten svekkes rammer det også valgfriheten, mener hun.

– Det er ikke reelt at folk kan styre helt selv. Det er blant annet arbeidsgivere inne i bildet, og andre som har noe å si, som vanskeliggjør å ta ut mer enn kvota man har rett på. Om menn ønsker 15 uker – men kun får ta ut 10, får de ikke sin valgfrihet oppfylt, sier hun.

Må forsvare tredeling

Melby viser til Vårt Lands sak om at under en fjerdedel av de spurte i en KrF-bestilt undersøkelse er negative til tredeling. Nå mener hun Ropstad som statsråd må forsvare den i stedet for å snakke om valgfrihet.

– KrF har rett til å fremme sitt eget syn. Men jeg mener Ropstad har en helt annen rolle som statsråd. Om Jorunn Lossius for eksempel forfekter KrFs standpunkt i mediene er det helt rett, men Ropstad må stå for regjeringas politikk. Det er vanskelig å se for seg at Ola Elvestuen skulle gått ut og kritisert olje- og energipolitikken selv om vi har et annet syn, sier hun.

LES OGSÅ: Kjell Ingolf Ropstad blir far igjen

– KrF har ikke gått inn i regjering for å være noe mikrofonstativ hverken for Frp eller Venstre. Vi har vår egen politikk, så følger vi lojalt opp regjeringas vedtak. Men KrF endrer ikke sin politikk av den grunn, sier Ropstad.

På sitt landsmøte gikk partiet inn for 10 ukers fastsatt pappapermisjon, mot dagens 15 uker i en tredelt modell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter