Nyheter

KrF-Grøvan snudde og tar likevel gjenvalg. Nå avslører han hvorfor

KrF-profilen Hans Fredrik Grøvan ombestemte seg og er likevel klar for å bli kjempet inn på Stortinget. Kritikk om «manneparti» sender han over til nominasjonskomiteen.

– Jeg tok en ny runde med meg selv, forklarer Grøvan.

Dermed bygger det opp til drama om KrFs topplasser i Agder-fylkene før stortingsvalget. I vinter signaliserte profilen Grøvan at stortingsperioden ble hans siste:

Han overlot den sikre førsteplassen i Vest-Agder til Kjell Ingolf Ropstad, for å trygge partilederens sjanser til å bli valgt.

Frem til nå har oppfatningen blant mange lokale KrF-ere vært at Ropstad kunne toppe en «felles» stortingsliste for både Vest-Agder og Aust-Agder – med dagens stortingsvara Jorunn Gleditsch Lossius som nummer to. Men nå er idyllen over.

Vurderes på nytt – det kan det bli bølger av

Mandag svarte Grøvan nominasjonskomiteen at han ville la seg nominere på nytt om lokallag og nominasjonsmøtet ønsket det.

• Overfor Vårt Land avfeier han ikke kampvotering om andreplassen etter Ropstad.

• Kritikk mot at listen i Vest-Agder nå kan ende med to menn på topp, mener han nominasjonskomiteen i så fall må besvare.

Hvorfor en slik rundsnu?

– Hva var det som gjorde at du ombestemte deg?

– To ting: Hvis jeg ikke hadde fått så mange henvendelser, hadde jeg nok ikke tatt noen ny runde. Den andre årsaken er at jeg har fortsatt har lyst til å drive med politikk. Da jeg kjente etter, var motivasjonen, gløden og engasjementet der. Kombinasjonen gjorde at jeg valgte å si ja.

Grøvan forklarer at menneskeverd utfordres hver dag og «på alle plan». Engasjement for dette, skolespørsmål, utjevning og egen landsdel bidrar til at han ikke vil gi seg.

«Kjell Ingolf skal være nummer én»

Kan du også være aktuell til førsteplassen i Vest-Agder?

– Det er jeg ikke. Det er helt uaktuelt. Vi er helt enig om at Kjell Ingolf skal være nummer én og at vi skal sikre ham.

Vårt Land skrev like før sommeren at enkelte KrF-lag vest i Agder ikke var glade for at Grøvan bakket ut. Hans eget lag i Lyngdal var først ute med å foreslå ham, uansett. Flere – som store Flekkefjord – har fulgt opp. I vestlige Agder frykter mange for at KrF-listen mister draget, også på mulige velgere i andre ikke-sosialistiske partier.

Trykket økte – og kvinneprofil utfordres

Dermed økte trykket også inn til nominasjonskomiteen. Men nyheten om at mulig «comeback» fra Grøvan betyr i praksis at listen i Vest-Agder må ha to menn på topp. Det utfordrer oppfatningen hos mange om at det bør være annenhver mann og kvinne i listetoppen.

Kvinneprofilen Jorunn Gleditsch Lossius må i så fall vike fra annenplassen i Vest-Agder, fylket der KrF i dag har to mandater. Lossius er i dag vararepresentant for Ropstad fra Aust-Agder mens han er statsråd.

Møter reaksjoner fra KrF Kvinner i sør

Den nye vendingen vekker reaksjoner lokalt. Til avisen Fædrelandsvennen sier Celina Hagen i KrF Kvinner dette om Grøvans nye kandidatur.

– Jeg kan forstå det hvis motivasjonen er på topp. Men jeg hadde håpet at når han fått utrettet så mye, så kunne han slippe andre til. Spesielt nå som vi har Jorunn Lossius som har fått til så mye på kort tid og som virkelig har markert seg.

To menn i toppen – slik svarer Grøvan

Grøvan har sittet på Stortinget siden 2013, etter å ha utfordret KrF-nestleder Dagrun Eriksen og til slutt vunnet førsteplassen i Vest-Agder. Han er i dag parlamentarisk leder.

– Det kan bli to menn på topp. Hvordan argumenterer du for at noe sånt er greit?

– Regelverket vårt sier at det skal være en kjønnsmessig balanse og vi har vært opptatt av dette. Det står ikke at det skal være annenhver mann og kvinne, men det er blitt praktisert slik. Men det er ikke lenger tilbake enn to perioder før denne, så var det to menn på topp i Aust-Agder.

Bekreftes myten om KrF som «manneparti»?

– Påstanden kan fort bli at dette bekrefter myten om at KrF er et manneparti. Hva sier du til det?

– Jeg overlater disse vurderingene til nominasjonskomiteen. Så må de ta de hensynene de vil ta. Vi har mange dyktige kvinner i KrF, også i vår landsdel. Dette får andre håndtere. For min del har jeg svart på spørsmålet fra nominasjonskomiteen og gitt min begrunnelse.

Kampvotering – en måte partier løser floker på

Nominasjonskomiteen kan løse noen floker ved å gå bort fra tanken om å ha en felles valgliste for både valgkretsene Vest-Agder og Aust-Agder. Når interesser i partier som nominerer kolliderer, kan også kampvotering mellom to kandidater bli utfallet.

– Er du forberedt på å ta en kampvotering?

– I første omgang har jeg sagt ja til nominasjon, begrunnet dette og så får vi se hvordan prosessen utvikler seg. Hvis dette skulle bli situasjonen, får jeg ta stilling til det når den tid kommer.

– Så du vil altså ikke uttale deg om dette nå?

– Jeg har ikke lyst til å gi noe syn på en slik situasjon. Jeg har jo vært gjennom dette før og ønsker ikke akkurat noen reprise.

Slik har oppfordringene vært

– Hvordan argumenterer de som ber deg stille på nytt?

– At jeg sitter på betydelig erfaring. At jeg er sentrumsplassert i partiet, ikke minst med utgangspunkt i det retningsvalget som KrF har tatt. Og så opplever jeg at jeg har fått positive tilbakemeldinger på de gjennomslagene jeg har bidratt til, både i opposisjon og regjering, svarer Grøvan.

Han sier også at han har fått «betydelig støtte» fra næringslivet i regionen og fra dem som vil ha «en tydelig stemme for landsdelen».

– Henvendelser har også kommet fra kristenledere på Sørlandet og enkeltpersoner i det ganske land. Ønskene er bredt sammensatt.

– Og bidro til at du ombestemte deg?

– Ja, til at jeg tok en ny runde og konkluderte som jeg gjorde.

LES OGSÅ:

• Derfor varsles det om Shabana Rehmans Født Fri: – Tiden i stiftelsen brøt meg ned

 Berit Aalborg: Den som skal varsle må være totalt forberedt på å tape

 Kampen om KrFs stortingsplasser kan gi drama - her er oversikten

---

Nominasjon i sør

  • Selv om Agder nå er et samlet fylke, blir Vest-Agder og Aust-Agder fortsatt separate valgkretser ved neste stortingsvalg.
  • Men fylket har felles valgkomité. Og alt ved fylkesårsmøtet i vår ble det avklart at partileder Kjell Ingolf Ropstad var soleklar listetopp på begge Agder-listene.
  • Gallupene gir gjerne KrF direktemandat fra Vest-Agder, selv om partiet noteres under sperregrensen. Ved stortingsvalget i 2017 havnet også et utjevningsmandat i dette fylket.
  • I denne perioden har Hans Fredrik Grøvan og Torhild Bransdal representert KrF fra Vest-Agder – og Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter