Nyheter

Karin Andersen (SV) vil ha selvbestemt abort til uke 22

– Ville blitt protester, mener overlege.

Kvinners rett til selvbestemt abort er tradisjonelt en av SVs kjernesaker. Partiet har den mest liberale abortpolitikken på Stortinget, og har blant annet vedtatt i sitt program for inneværende stortingsperiode at de vil flytte grensen for selvbestemt abort fra 12. til 16. svangerskapsuke. I forrige måned skrev imidlertid Vårt Land at SV har fjernet punktet om «å sikre kvinner rett til selvbestemt abort inntil 16. svangerskapsuke» i sitt nye programutkast.

Men når går SV-veteran og stortingspolitiker Karin Andersen ut og forsvarer SVs posisjon som det mest abortliberale partiet. Hun vil at retten til selvbestemt abort skal flyttes til 22. svangerskapsuke. Samtidig vil hun avskaffe hele ordningen med abortnemnder.

LES OGSÅ: Sp-Vedum i ferd med å ta igjen Frp

Kvinnen bestemmer selv

– For meg er dette en prinsippsak. Kvinnen er den eneste som kan ta en slik avgjørelse i det tidsrommet det er lov å ta abort i Norge, sier Andersen.

I dag kan norske kvinner selv bestemme om de vil avbryte svangerskapet i løpet av de 12 første ukene. Etter dette må man søke om abort hos en abortnemnd. Abortnemndene kan innvilge abort fram til 22. svangerskapsuke. Etter dette er fostre levedyktige, og da er det ikke lov med abort, annet enn i svært sjeldne og alvorlige tilfeller.

Forslaget fra Andersen kommer etter at det ble kjent at helseminister Bent Høie skal redusere antallet abortnemnder i landet fra 35 til 15. Meningen er at det skal gi kvinner som søker om senabort et mer likeverdig tilbud. Andersen syns derimot det er en bedre ide å fjerne abortnemndene helt.

– Nemndene må bort. Kvinnene skal fortsatt få gode medisinske vurderinger, men beslutningen om det skal foretas abort, bør ligge hos kvinnen, enten det er i uke 12 eller uke 22, sier SV-politikeren.

LES OGSÅ: Norge og 18 andre land overtar abortbistand

Vil ha bedre oppfølging

Andersen mener at abortnemndene, som i dag består av to leger, ikke alltid er de riktige personene til å ta den vanskelige avgjørelsen om å avbryte et halvveis fullført svangerskap. Hun påpeker at det ofte er mennesker som står i vanskelige situasjoner eller opplever store kriser, som velger senabort. Derfor mener hun at kvinnen selv, og ikke en nemnd skal ta beslutningen. I stedet mener hun man heller bør bruke ressurser på å styrke den medisinske og psykologiske oppfølgningen kvinner har behov for etter en senabort.

Mange vil protestere mot forslaget

– Det ville blitt store protester dersom kvinner skal få bestemme helt selv om de vil avslutte svangerskap så sent, sier Stine Andreasen. Hun er overlege ved kvinneklinikken ved Nordlandssykehuset, og sitter selv i abortnemnda der. Hun viser til at lovverket sier at må man ha tungtveiende grunner for å få innvilget abort etter 18. svangerskapsuke. Derfor mener overlegen også at abortnemndene har en viktig funksjon. Hun forteller at mange av kvinnene som søker om abort hos henne sier at de har hatt en god dialog med abortnemnda.

– Mange av kvinnene jeg møter som ønsker senabort har behov for noen å snakke med. Sammen snakker vi om hva dette valget innebærer. Etter samtalen sier mange at de vil ta en runde til i tenkeboksen. Uten nemndene vil denne dialogen falle bort, sier Andreasen.

LES OGSÅ: Kvinnen bak abortaktivisten «Jane Roe» er død

Skal behandles av SVs landsmøte

Etter at Vårt Land skrev om at SV gjorde retrett i sitt krav om selvbestemt abort til uke 16, er det blitt spekulert i om punktet ble fjernet fordi kunne se ut som partiet legger til rette for et sorteringssamfunn. Andersen mener det er en misforståelse.

– Å gå bort fra 16 uker har ikke vært diskutert under programprosessen. Det kom som en overraskelse at man hadde formulert på en måte som kan misforstås. For å rette opp i dette har komitéleder, Snorre Valen, lagt inn forslag om å fjerne abortnemndene. Det støtter jeg, sier Andersen.

LES OGSÅ: Skal forske på vev fra aborterte fostre

Etter at saken sto på trykk i Vårt Land tok SVs informasjonsavdeling kontakt  for å formidle at Karin Andersen hevder å ha misforstått Vårt Lands spørsmål om hun faktisk var for fri abort fram til 22. Uke.  Før intervjuet med Karin Andersen gikk på trykk i Vårt Land fikk hun dette tilsendt i sin helhet til gjennomlesning. Hun rettet en liten ting, men hadde ingen innsigelser på hovedpoenget i artikkelen: At hun ønsket å flytte grensen for fri abort fra 12 til 22 uke. Likevel ønsker hun å presisere at hun i dag ikke ønsker å flytte grensen for fri abort lenger enn til uke 16.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter