Nyheter

Hyllest av den evigunge

Videohilsen fra en amerikansk ekspresident og godord fra en norsk statsminister var bare litt av hyllesten da Kjell Magne Bondevik ble feiret.

– Den evigunge konfirmanten i norsk politikk fyller 70 år, innledet KrF-leder Knut Arild Hareide til lett munterhet blant de fremmøtte.

Og i timen etterpå var gratulasjonene mange og varierte, og de var nære og globale da norsk politikk satte pris på den fortsatt svært aktive Bondevik.

Eks-statsministeren og KrF-nestoren jubilerer i morgen. Men i balkongfoajeen på Den Norske Opera var statsminister Erna Solberg i går på plass og sammen med tidligere statsminister Kåre Willoch da Bondevik ble feiret i forkant. Solberg og Willoch med ektefeller inntok hedersplassene sammen med jubilanten.

– Ikke bare har du vært min sjef, men jeg har et ønske om å bli som deg: Statsminister to ganger, sa Erna Solberg i gratulasjonstalen.

– Bondevik var bittelitegrann radikal i sin ungdom, men det gikk heldigvis over, sa Willoch.

LES OGSÅ: Mørkerøde og grønne partier gir Ap sjokk

Clinton og Malala

Fra regjeringen fikk han en spesiell fotball med bærekraftsmålene i gave. Og fra en videoskjerm dukket det opp hilsener fra USAs ekspresident Bill Clinton til sin «venn».

På video kom det også hilsen fra nobelprisvinneren, den 50 år yngre Malala Yousafzai, og tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan satte pris på Bondevik gjennom ord i et telegram.

Gjestene fikk servert Bondeviks favorittsjokolade Gullbrød, lakrisbåter og marsipankake. I lokalene var det tett med politiske topper og venner fra ulike partier.

Veteranene Thorvald Stoltenberg (Ap) og Odd Einar Dørum (V) var blant dem som talte og minglet sammen med ikke minst et rikholdig lag av tidligere partiledere, statsråder og veteraner i Bondeviks eget KrF.

LES OGSÅ: Podcast med Knut Arild Hareide: Foran valgspurten

Stolteste øyeblikk

KrF-leder Hareide uttrykte stor takknemlighet på vegne av partiet og gjestet også Bondeviks rolle i en viktig del av nyere politisk historie:

– Jeg har sagt at dette er det stolteste øyeblikk i KrFs historie: Da du som statsminister i Bondevik 2-regjeringen hadde avgjørende betydning for at Norge sa nei til å delta i Irak-krigen i 2003. Ettertiden har vist at det var en usedvanlig riktig beslutning.

Den analysen har ikke Bondevik sagt seg uenig i. Selv var han glad for gårsdagens godord:

– Det er veldig hyggelig å få slike oppmuntrende hilsener. Det gir energi til en 70-åring, jeg satte stor pris på det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter