Kirke

Hybels vil ikke delta i forsoningsprosess

En uavhengig rapport har konkludert med at anklagene mot Bill Hybels er troverdige. Selv har han takket nei til å delta i dialog om forsoning.

– Det hadde helt klart vært ønskelig at Bill Hybels uttalte seg, sier Kåre Rune Hauge, styreleder for Willow Creek Norge.

Det siste halvåret har eldsterådet i den amerikanske, evangelikale menigheten Willow Creek, ledet en forsoningsprosess med mennesker som er berørt av kontroversene rundt menighetens grunnlegger, Bill Hybels. Her har de lyttet til involverte parter og beklaget overfor dem som har blitt urettmessig behandlet. Den tidligere megakirkepastoren har selv ikke ønsket å delta i prosessen.

– Han har valgt å ikke delta i dialogen på dette tidspunktet. Vi ønsker velkommen muligheten til å møte med ham for å hjelpe til med helbredelse og forsoning, skrev eldsterådet i et blogginnlegg datert 19. juli.

Hauge tror det er viktig for varslerne at Hybels kommenterer saken i offentligheten.

– Så langt jeg forstår, har ikke Hybels selv snakket med kvinnene. Det tenker jeg er hans valg. Men for kvinnene blir ikke prosessen avsluttet før Hybels har sagt noe offentlig. Samtidig tror jeg det er viktig for dem at arbeidsgruppa har tatt dem på alvor.

LES OGSÅ: Vil gi Willow Creek ny start

Grenseoverskridende atferd

Bill Hybels er grunnlegger av menigheten Willow Creek og det internasjonale ledernettverket Willow Creek Association (WCA). Etter anklager om grenseoverskridende atferd, deriblant seksuell trakassering, trakk han seg fra alle roller og verv i fjor vår. Senere gikk også hele ledelsen av, både eldsterådet og de to hovedpastorene.

Før de trakk seg hadde både Hybels og det tidligere eldsterådet i Willow Creek hevdet at anklagene var grunnløse. Etter samtaler med de involverte partene, inkludert Hybels, har en uavhengig arbeidsgruppe konkludert med at varslernes historie er troverdig. Rapporten har også kritisert den tidligere ledelsens håndtering av anklagene, der varslerne ikke opplevde å bli tatt på alvor.

– Sett på avstand høres det riktig og klokt ut å kritisere dette og jeg støtter rapporten. Jeg opplever at rapporten helt entydig tar kvinnene på alvor og sier at opplevelsene deres er sanne, sier Hauge.

– Willow Creek er en stor menighet kjent for gode strukturer. Hva kan ha gjort at varslingene ikke ble godt håndtert i begynnelsen?

– Bill Hybels var grunnlegger av menigheten. Det å høre så sterke anklager var et sjokk for alle rundt ham, og kan ha gjort dem mindre kloke i begynnelsen. Samtidig har de ikke vært godt nok forberedt, svarer Hauge.

LES OGSÅ: Kirkevekst var tingen og USA stedet å lære, inntil den ene etter den andre megapastoren måtte gå.

– Viktig rapport

Hybels og menigheten i Willow Creek har hatt stor innflytelse internasjonalt og inspirert en rekke kirker verden over. Erik Andreassen, pastor i Misjonskirken Betlehem i Oslo, har fulgt saken nøye.

– Jeg tenker den nye rapporten er veldig viktig, spesielt fordi varslerne har betalt en høy pris ved å fortelle historiene sine og blitt mistenkeliggjort, sier Andreassen.

Det nye eldsterådet oppfordrer folk til å be om unnskyldning dersom de har tatt del i verbale eller skriftlige angrep mot kvinnene.

– Ut fra hva jeg kan lese gjør den nye ledelsen grundige evalueringer av hele strukturen. De er veldig ydmyke på menighetens vegne og sier tydelig unnskyld til de som har opplevd urett, sier Andreassen.

Willow Creek Norge er en del av det internasjonale nettverket Global Leadership Network, som ble startet av Bill Hybels i 1992. Siden 2005 har de arrangert konferansen Global Leadership Summit (GLS) i Norge.

Hauge forteller at de vil fortsette å arrangere dette også i fremtiden.

– Det var et tøft år da alt dette skjedde og vi har vært i tenkeboksen for å bestemme når og hvordan det skal arrangeres. Men det blir GLS neste år, forteller Hauge.

---

Bill Hybels

  • Bill Hybels grunnla Willow Creek-bevegelsen og var menighetens hovedpastor i over 40 år. April 2018 trakk han seg fra alle verv og posisjoner.
  • Bakgrunnen var at flere kvinner i menigheten har ­anklaget ham for «grense­overskridende adferd» gjennom flere tiår.
  • Eldsterådet og de to hovedpastorene i menigheten trakk seg fra oppgavene i august 2018.
  • En uavhengig arbeidsgruppe har gransket anklagene mot Hybels og hatt samtaler med de involverte partene. Rapporten ble publisert i februar 2019 og konkluderte med at anklagene er troverdige.
  • Willow Creek var en av de første megakirke-bevegelsene og har vært en viktig inspirasjonskilde for kirker verden over.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke