30. april gikk fristen for å sende inn lister til høstens kirkevalg ut. Regelverket sier at minst 20 prosent av kandidatene på en liste skal være under 30 år.
Den konservative kirkepolitiske grupperingen Bønnelista manglet én kandidat under 30 for å fylle opp ungdomskvoten. De henvendte seg derfor til Møre bispedømmes valgråd for å be om utsettelse, men fikk beskjed om at dette ikke var aktuelt. Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.
Nominasjonskomiteens liste godkjent
Men da Møre bispedømme publiserte de godkjente valglistene på sin hjemmeside, viste det seg at heller ikke nominasjonskomiteens liste hadde stor nok ungdomsandel (se faktaboks). Men den ble godkjent av valgrådet, til tross for at bare 13 prosent av kandidatene var under 30 år.
Det får også Therese Utgård, som er leder av Åpen Folkekirke i Møre bispedømme, til å reagere.
– Valgrådet har visst at nominasjonskomiteens liste ikke har nok unge, men har likevel valgt ikke å gi utsatt frist til Bønnelista. Det mener jeg er klar forskjellsbehandling. Kanskje Bønnelista bør få lov til å stille liste på Møre likevel, sier hun.
Både Bønnelista og Åpen Folkekirke har klaget på valgrådets avgjørelse.
– Vi mener Bønnelista må få de samme utvidede frister som nominasjonskomiteens liste på Møre. Det betyr at vi i praksis også kan stille liste der, sier Jo Hedberg i Bønnelista.
LES MER: Møre-prester nekter nattverdsfelleskap.
Rett og slett for sent ute
Jan Egil Korseberg er leder for valgrådet i Møre bispedømme. Han mener valgrådet har sitt på det tørre.
– I regelverket står det at valgrådet skal gjennom å forhandle med tillitsvalgt for en liste «forsøke å bringe forslaget i samsvar med reglene». Det gjorde vi med nominasjonskomiteens leder, sier han.
Korseberg sier han var i dialog flere ganger med nominasjonskomiteen før fristen for godkjenning den 5. mai.
– Vi sa at nominasjonskomiteens liste ikke tilfredstilte kravene, og ba dem arbeide for å finne flere ungdomskandidater. De jobbet iherdig med dette, men nådde ikke frem. Nominasjonskomiteen tok til og med kontakt med Bønnelista for å spørre om de hadde noen ekstra kandidater. Men da ikke dette lykkes, bestemte vi oss for å godkjenne listen, fordi de hadde prøvd å fylle opp ungdomsandelen, sier han.
– Men hvorfor kunne dere ikke forhandle med Bønnelista også, da de ba dere om noen timers utsatt frist?
– Fristen for å levere lister har vært kjent i et halvt år nå. Så vidt jeg har forstått det ringte Bønnelista noen minutter etter at fristen hadde gått ut. Hvis de hadde kommet til oss noen dager i forveien og bedt om utsettelse og sagt at de sto i en prosess, kunne vi kanskje ha gitt en utsatt frist. Men det var ikke mulig når de ikke hadde levert noen liste, og ringte oss etter fristen. Det hadde vært et klart brudd på valgregelverket, svarer Korseberg.
– Så det er ikke snakk om en favorisering av nominasjonskomiteens liste?
– Nei. Vi ønsket at Bønnelista skulle klare å stille liste på Møre. Men når de ikke klarte det, må de ta ansvar for det selv, sier Korseberg.
LES MER: Alf Gjøsund kommenterer: Legg ned Åpen folkekirke!
Stiller spørsmål ved valgregler
Ordlyden i Valghåndbok for kirkevalget går som følger: «Dersom forslaget til supplerende nominasjon ikke oppfyller reglenes krav, skal valgmyndighetene gjennom forhandlinger med forslagets tillitsvalgte forsøke å bringe forslaget i samsvar med reglene».
Therese Utgård mener valgrådet har brutt reglene.
– Reglene sier at det skal være 20 prosent andel unge, ikke at det bør være det. Og selv om det står at man skal forsøke å få klar en liste med reglene, betyr det ikke at man uten videre skal godkjenne en liste bare fordi de har prøvd å få tak i unge kandidater.
Utgård mener nominasjonskomiteens vansker med å få tak i unge kandidater kan være et tegn på at valgsystemet ikke er helt optimalt.
– Dette systemet med nominasjonskomiteen sin liste og assymmetriske lister, var Åpen folkekirke skeptisk til, og vi stemte for et annet system. Nå ser vi at valgreglene som ble vedtatt kanskje ikke fungerer så godt heller, sier hun.