Kirke

– HEF bryter livssynspolitisk folkeskikk

Kirkerådslederen mener HEFs video om kirkevalget fremstiller Den norske kirke som uredelig. – Nå er det nok, sier Kristin Gunleiksrud Raaum.

Kirkerådslederen publiserte fredag ettermiddag et Facebook-innlegg der hun kritiserer Human-Etisk Forbunds (HEF) informasjonsvideo om høstens kirkevalg.

Hun mener videoen er full av insinuasjoner, til dels feilaktige opplysninger, og at den er klart harselerende.

«Hvorfor i all verden bruker HEF sine ressurser på å nedsnakke og harselere med Den norske kirke? I både Samarbeidsrådet for tro og livssyn og i Norges Kristne Råd møtes representanter for ulike tros- og livssynssamfunn og for kirkesamfunn. Det er vanlig folkeskikk tros- og livssynssamfunnene imellom å ikke harselere med hverandre. Jeg ser videoen fra HEF som et utidig brudd med slik livssynspolitisk folkeskikk», skriver Kristin Gunleiksrud Raaum.

8. og 9. september avvikler Den norske kirke valg på nye menighetsråd og bispedømmeråd.

LES MER: Reagerer på kirkevalgsbrosjyre: – Har skampåføringspotensiale

Videoen

5. august publiserte Human-Etisk Forbund en informasjonsvideo om kirkevalget.

«Har du fått kirkevalgkort i posten, uten helt å skjønne hvorfor? Nå lurer mange på hvorfor de får valgkort til Kirkevalget 2019 uten å være døpt eller innmeldt i kirken. Dette er den utrolige historien om Den norske kirkes medlemsregister. Hold deg fast!» innledes info-videoen.

«På slutten av 90-tallet fant statskirken ut at den skulle opprette et digitalt medlemsregister. For å gjøre arbeidet lettere, bestemte staten at Den norske kirke ganske enkelt fikk lov til å ta en kopi av hele folkeregisteret», fortsettes det, før det beskrives hvordan mange nordmenn oppdaget «at de plutselig hadde blitt kirkemedlemmer mot sin vilje».

Videre sies det at 15.000 nordmenn meldte seg ut av Den norske kirke på fire dager da det ble mulig å gjøre dette på nett i 2015.

Filmen avsluttes med en snutt om årets kirkevalg, og en oppfordring:

«Hvis du ikke har tenkt å stemme ved kirkevalget, eller egentlig ikke føler deg hjemme i Den norske kirke, har du også muligheten til å melde deg ut på kirken.no.

Om du heller vil være med i et livssynssamfunn du kan stå inne for, kan du gjerne lese mer om medlemskap i Human-Etisk Forbund eller hva humanisme er».

LES MER: Den store guiden til Kirkevalget

– Nå er det nok

Til Vårt Land sier Gunleiksrud Raaum at hun mener det etterlatte inntrykket i videoen er misvisende.

– Det fremstilles som om Den norske kirke ønsket å kopiere folkeregisteret for å få flest mulig medlemmer. Det er ikke riktig. Den norske kirke ønsket å digitalisere kirkebøkene, men det mente staten ble for dyrt, sier hun.

Videre viser hun til at Den norske kirke fra 2015 av har gjort det svært enkelt å melde seg ut.

– Man kan selvsagt kritisere oss for ikke å ha gjort dette før. Men det er ikke slik at Den norske kirke ønsker å ha et kunstig høyt medlemstall. Det er ikke sant, sier Raaum.

– Hvilket tenkte du etter å ha sett HEFs video?

– Jeg tenkte at «nå er det nok». Vi har gjort så mye for å få dette i orden de siste årene.

Raaum understreker at det er er «problematisk at noen som har meldt seg ut, likevel får valgkort til kirkevalget».

– Men jeg liker ikke denne harselasen fra HEFs side. Den fremstiller Den norske kirke som urederlig, sier hun.

LES MER: Unge HEF-ere positive til religion

Ikke vår intensjon

Kommunikasjonssjef i HEF, Marit Øimoen, sier at HEFs intensjon har vært å lage en morsom video om en morsom historie, som ikke så mange kjenner til.

– Hvis jeg fornærmer noen i Den norske kirke, lever jeg godt med det, sier hyn.

– Men blir ikke det etterlatte inntrykket skjevt?

– Dette er jo faktum. Den norske kirke godtok å kopiere Folkeregisteret i 1998. Og de sitter med et register som er fullt av feil, når det burde være i orden.

Øimoen sier at HEF også denne høsten har blitt kontaktet av folk som har meldt seg ut av Den norske kirke og inn i HEF, men likevel får valgkort.

– Så lurer mange på hvorfor det er slik. Derfor lagde vi videoen om historien om hvordan Den norske kirkes medlemsregister ble til. De fleste skjønner at det ikke ville skjedd i dag. Vi synes videoen er underholdene. Det er ikke vårt mål å harselere med Den norske kirke, men hvis de tolker videoen på den måten, er det greit, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke