Nyheter

Hamas vil ta «jøde» ut av programmet

– Vi skal ikke slåss mot jøder fordi de er jøder, sier Hamas-talsmann. Nå skal islamistorganisasjonen være i gang med å endre sine politiske mål.

«Hamas har sett frem til å virkeliggjøre Allahs løfte uansett hvor lang tid det vil ta. Profeten, fred være med ham, sa en gang: 'Den forjettede tid vil først komme når muslimene tar kampen opp mot jødene og dreper dem; når jødene gjemmer seg bak steiner og trær, som vil rope: O, muslim! En jøde gjemmer seg bak meg, kom og drep ham!'» (MIFFs oversettelse.)

LES OGSÅ: Norsk rabbiner i samtaler med Hamas

Hamas-charter. Ordene er hentet fra islamistorganisasjonen Hamas' grunnlovsdokument eller såkalte charter, som ble nedtegnet i 1988. Charteret beskriver Hamas' politiske mål for det palestinske folket.

I løpet av de 32 artiklene i dokumentet stadfester organisasjonen at de er i kamp mot sionistene og vil utslette Israel. Det ikke er mulig å løse konflikten gjennom forhandlinger: Jihad - hellig krig – er det eneste svaret. Charteret lister dessuten opp en rekke antisemittiske konspirasjonsteorier om Israel, jødedommen og jøder, som blant annet er hentet fra Sions vise protokoller.

LES OGSÅ: Løslatt av Israel, overtar Hamas

Fra jøde til okkupant. Teksten har stått uendret siden 1988. Den har høstet massiv kritikk fra Israel og Hamas-motstandere, som mener det er umulig å gå i dialog med organisasjonen så lenge målet er å utslette Israel og gå i kamp mot jødene.

Men nå kan det se ut til at Hamas for første gang på 30 år vil revidere charteret. Endringene kan være banebrytende.

Talsmenn i Hamas bekrefter nemlig at man er i gang med å utforme en ny versjon av dokumentet, der organisasjonen skal vise «et mer pragmatisk og samarbeidsvillig ansikt til verden», skriver New York Times. Organisasjonen vurderer blant annet å endre ordlyden som sier at målet er å utslette Israel og gå til kamp mot jøder. I stedet hevdes det at Hamas nå skal omtale sine fiender som «okkupanter».

– Det betyr at vi ikke slåss mot jøder fordi de er jøder. Vår kamp er bare mot de som okkuperer landet vårt, sier Hamas-talsmann Taher el-Nounou.

Hamas holder derimot fast på at de ikke anerkjenner staten Israel, selv om kilder i organisasjonen hevder de vil akseptere grensene fra 1967.

LES OGSÅ: Jerusalem – en guddommelig tragedie

– Vil innafor. Midtøsten-ekspert Nils Butenschøn tror taktskiftet fra Hamas kommer fordi partiet «vil komme innenfor» i diplomatiske forhandlinger – både med Israel, USA og de arabiske landene.

– For Hamas er det nå snakk om å overleve. Da Egypts president Morsi ble styrtet i 2013, mistet Hamas en svært viktig støttespiller. Nå må de komme i en posisjon der de kan forhandle med nåværende president Sisi, dersom man skal komme nærmere en tostatsløsning, sier han.

Ifølge Butenschøn peker flere uttalelser fra Hamas på at de vil godta en tostatsløsning, så lenge israelerne går med på full tilbaketrekning fra de okkuperte områdene og fra Øst-Jerusalem.

– Kan man forvente at Hamas faktisk vil endre kursen og kjøre en mer moderat linje overfor Israel?

– Jeg kjenner ikke de interne maktforholdene, men mye tyder på at de moderate kreftene kan få gjennomslag, selv om det sitter langt inne for mange å erklære det offisielt, sier han.

LES OGSÅ: Hamas taper terreng

Mange motiver. Men Hamas har flere motiver, tror Midtøsten-eksperten. Mange spår at det trappes opp mot en ny krig mellom Hamas og Israel. Hamas er også bekymret for at enda mer radikale bevegelser, som IS, skal rekruttere fra deres egen organisasjon. Det skaper et behov for å endre retning.

– Hamas sier de vil bytte ut ordet «jøde» med «okkupant». Er de ikke lenger i hellig krig mot jøder?

– Hamas står i en spenning mellom ideologisk «renhet» og et ønske om å være med i forhandlinger. Nå er behovet for å være med i beslutningsprosesser stort, sier Butenschøn.

Det er ikke klart når et eventuelt revidert charter offentliggjøres.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter