Klima

Guacamole og hummus trues av klimaendringene

Økende etterspørsel etter ­populære matvarer i Vesten påvirker fattiges levekår flere steder.

Av: Ines Margot Zander/Dagsavisen

Økende forbruk av kikerter og kokos har fått noen til å rope varsku om at det kan bli manko på populære varer som hummus og kokosvann, skriver The ­Guardian.

Klimaendringenes påvirkning på avlingene kan i flere tilfeller også være med på å gjøre at tilgangen på populære varer er truet, ifølge avisen.

Etterspørselen etter avokado øker

Guacamole har blitt et kjent tilbehør i både taco og på brødskiva i vestlige land de ­siste 20 årene. Tall fra USAs landbruksdepartement (USDA) viser nesten en dobling i importen­ av fersk avokado til USA fra 2009 til 2019. Det er selv før tallene fra oktober, november og desember i år er klare.

En lignende utvikling ser de i Storbritannia, der avokado­etterspørselen økte med 27 prosent bare i 2017, sammenlignet med året før, ifølge The Guardian.

Populariteten ser ikke ut til å synke. Samtidig har det kommet advarsler om at narkokarteller i Mexico, verdens største avokadoeksportør, har tatt kontroll over landområder tilhørende ­avokadobønder i Michoacán, vest i landet.

– Bare mennesker som mangler vann, ­aldri avokadoene

I Chile går vannaktivister hardt ut mot store avokadoplantasjer, som leder vann bort fra elver ved hjelp av ulovlige rør og brønner, ifølge innbyggere i provinsen Petorca.

Resultatet, ifølge innbyggerne, er uttørkede elver og lavere ­nivåer på grunnvann, og dermed tørke, skriver avisen.

– Her er det flere avokadoer enn folk, men det er bare mennesker som mangler vann, ­aldri avokadoene, sier aktivisten ­Veronica Vilches.

Chile er verdens tredje største avokadoeksportør. Økende etterspørsel fra Europa, USA og Kina har økt spenningen mellom lokalbefolkningen og avokadoplantasjer rundt vannrettigheter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere småbønder har forlatt jorda si, fordi vannmangel ­betyr at de ikke klarer å fortsette driften, ifølge innbyggerne.

Chiles president Sebastián Piñera erklærte i september krise i Valparaíso-regionen, der Petorca ligger, i forbindelse med tørken.

** FOR USE WITH AP WEEKLY FEATURES **   Rustic Hummus, the result of tinkering with an old favorite, is a version of the basic hummus that for many people is a culinary staple. The recipe includes sesame seeds and chickpeas with lime juice, garlic and honey for flavor, plus a garnish of a dusting of paprika. (AP Photo/Larry Crowe)

Disse matvarene trues av klimaendringer:

• Kikerter

Kikerter er et av de potensielle ofrene for klimaendringene, skriver Financial ­Times. I 2018 var det internasjonal manko på belgfrukten, delvis på grunn av flere år med tørke i India, som er verdens største kikertprodusent.

I noen land doblet prisene seg, og globale konsekvenser truet. 20 prosent av verdens befolkning, særlig i produsentland som India, Pakistan og Etiopia, er avhengige av kikerter som en av hovedkildene til proteiner.

Disse varene står i fare for å bli rammet av klimaendringene:

• Kokos

Flere enn 100 ulike produkter lages av kokos, og både kokosvann og kokosolje har blitt mer populære de siste årene.

Industrien står overfor en krise, ettersom de fleste trærne ble plantet for rundt 70 år siden, sier PhD-studenten Eveline Kong i en artikkel fra universitetet på bransjenettsida phys.org. Ved å klone trærne håper de å finne måter å raskere dyrke kokos, men også sørge for mer motstandsdyktige trær i møte med både sykdommer og tørke.

• Quinoa

Et eksempel på matvarer der populariteten plutselig eksploderer, er quinoa. «Supermaten» ble stadig mer populær i Norge og andre vestlige land på starten av 2010-tallet.

Mellom 2006 og 2013 ble prisene tredoblet i Bolivia og Peru, ifølge The Guardian. Quinoas popularitet ble omtalt som en trussel blant annet mot det ­peruanske økosystemet, og pris­ene steg langt over hva landets fattigste hadde råd til.

Frykt for feilernæring oppsto da det ble kjent at stadig flere bønder solgte hele avlingen sin til vestlige land, heller enn å spise deler av den selv. Nå ser det imidlertid ut til at økte priser hevet levestandarden i flere lokalsamfunn.

LES OGSÅ:

• Belgfrukten har vært i Skandinavia siden vikingtiden og var de fattiges redning. Nå er de på vei tilbake på middagsbordet.

Vegetarmat er ikke lenger for særinger

• Et enkelt tips for å vri forbruket i en mer miljøvennlig retning: Spis mindre kjøtt

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima