Nyheter

Frykter matspekulanter

Handelssystemet med mat må reguleres for at ikke spekulanter skal tjene seg rike når det blir matmangel, mener Cicero-forsker.

FNs jordbruks- og matvareorganisasjon (FAO) forventer at matvareprisene vil svinge mer som følge av klimaendringene. Matvarekrisa i 2007 og 2008 var et varsel om hva som er i vente, mener Nina Bergan Holmelin, forsker ved Cicero Senter for klimaforskning. Matvareprisene steg også i 2011-12.

LES OGSÅ: Ekstremværet er et dystert forvarsel

Hamstret

– Prisene steg raskt og høyt. Det hadde flere og sammensatte årsaker, men når prisene først steg, begynte oppkjøpere å hamstre for å drive opp prisene ytterligere. Markedene var mer ustabile enn forutsett. Store produksjonsland la ned eksportforbud. De sørget for egne innbyggere først. Dette skaper særlig problem for fattige. Vi som er rike klarer å betale oss ut av det.

– Kan dette hindres?

– Det behøves en regulering av handelssystemet med mat. Nå kan folk spekulere på mat og tjene penger som på spekulasjon av andre varer. Det forsterker problemet, sier Bergan Holmelin.

LES OGSÅ: Ekstremvær fører ikke til klimahandling

Hetebølger

Kraftig nedbør, tørke og regn til feil tid vil skape større variasjoner i avlinger. Da kan det bli vanskelig å leve av jorda. Temperaturer i hetebølger vil gjøre enkelte områder ubeboelige.

– Det er dramatisk, men noe vi må være forberedt på, sier forskeren.

– Hvor alvorlig er matmangel sammenlignet med andre klimakonsekvenser?

– Trussel mot matproduksjon er veldig alvorlig fordi det skaper så store ubalanser. Folk trenger like mye mat hvert år, men produksjon og avlinger blir mer ustabile.

LES OGSÅ: Klimasjokk for fattige

Søker arbeid

Vi vil komme til å se mer av det som allerede er vanlig – at enkelte i familien sendes ut for å skaffe inntekt, ifølge Nina Bergan Holmelin.

Mange av de som drar ut for å fø sin familie hjemme drar til byer, til andre jorbruksområder eller til andre land. De søker ærlig arbeid. Bergan Holmelin ser det tydelig i Nepal der hun har forsket

– Mange derfra drar til Midtøsten, Malaysia og andre land i Asia. Pengene som blir sendt hjem, blir brukt til å kjøpe mat i tillegg til det de klarer å dyrke selv. Pengene fra arbeidsmigrasjon utgjør en stor forskjell for matsikkerheten til den enkelte familie, sier Nina Bergan Holmelin.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter