Nyheter

Frykter en ‘tsunami’ med økt matmangel

FN-topp Åslaug Haga advarer mot økende matmangel og sult i fattige land i kjølvannet av koronakrisen. I dag blir det lansert en stor hjelpepakke for småbønder i sør.

Den tidligere diplomaten og Senterpartilederen har fått en dyster start i sin nye jobb som assisterende visepresident i den FN-tilknyttede landbruksorganisasjon IFAD. Haga advarer mot katastrofale ringvirkninger av koronavirusets herjinger for småbønder og andre fattige i sør.

– Vi frykter at koronaviruset vil åpne en ny front i tillegg til krisen for helse og økonomi, en «tsunami» av en matkrise som vil skylle over den fattige del av verden. Det vil i så fall bety mye lidelse, og et kraftig tilbakeslag i kampen for å nå FNs bærekraftsmål om null sult og null fattigdom i 2030, sier Haga.

Advarer: – Vi frykter at koronaviruset vil åpne en ny front i tillegg til krisen for helse og økonomi, en «tsunami» av en matkrise som vil skylle over den fattige del av verden, sier FN-toppen Åslaug Haga.
– Vi frykter at koronaviruset vil åpne en ny front i tillegg til krisen for helse og økonomi, en «tsunami» av en matkrise som vil skylle over den fattige del av verden, sier FN-toppen Åslaug Haga. Foto: Cristian Gennari

Lanserer stor hjelpepakke i dag

FN-organisasjonen IFAD jobber for å bekjempe fattigdom på landsbygda i utviklingsland, og fungerer samtidig som en finansieringsinstitusjon som yter lån og bevilgninger til landbruksutvikling. I dag lanserer organisasjonen en stimuleringspakke på 40 millioner dollar for å bremse tilbakeslag for matvareproduksjonen i sør.

– Når vi legger denne summen på bordet fra egne midler, er målet å toppe dette med ytterligere 200 millioner dollar fra andre givere, både offentlige og private, sier Haga.

Mat råtner, kommer ikke på markedet

Selv om dødstallene fra koronaviruset hittil har vært relativt lave i Afrika og flere andre fattige deler av verden, rammes allerede småbønder og andre matprodusenter sterkt av smitteverntiltak og restriksjoner.

– For eksempel råtner landbruksprodukter fordi de ikke kommer fram til markedet. Småbønder mister dermed inntektene de trenger for å få tak i innsatsvarer som såkorn og gjødsel, som skulle sikret nye avlinger. Nå trengs en kraftig internasjonal ekstrainnsats for å bremse en potensiell sultkatastrofe i de fattigste landene, sier Haga.

Italia sliter – hva da med utviklingsland?

IFAD har hovedkontor i Roma, der Haga etter seks uker med tilnærmet portforbud, bare har kommet seg ut tre ganger fra hjemmekontoret for å handle matvarer. Lenger nord i Italia har helsevesenet ikke kunnet hindre enorme dødstall på overfylte sykehus.

– Når vi ser at det kan bli så ille selv i det rike Nord-Italia, kan vi knapt forestille oss hvor ille det kan utvikle seg i de fattigste landene, sier Åslaug Haga.

Hun påpeker at det allerede før koronakrisen var rundt 810 millioner mennesker i verden som ikke fikk nok mat på daglig basis. Et inntektsfall på bare 5 prosent kan drive ytterligere 80–125 millioner mennesker under fattigdomsgrensen på kort tid, ifølge FNs beregninger.

Ifølge Det internasjonale pengefondet IMF, kan Afrika på grunn av koronakrisen nå stå foran det største økonomiske fallet på over 50 år.

FILE - In this April 13, 2020, file photo, a woman buys tomatoes and onions from street sellers in Lagos, Nigeria. Lockdowns in Africa limiting the movement of people in an attempt to slow the spread of the coronavirus are threatening to choke off supplies of what the continent needs the most: Food. (AP Photo/Sunday Alamba, File)
Fortsatt er det god andel for grønnsakselgere i Nigerias hovedstad Lagos, men koronapandemien kan skape store og negative ringvirkninger også for matvareproduksjon. Foto: Sunday Alamba, AP/NTB scanpix.

Små familiebruk avgjørende for matsikkerhet

Haga peker på flere grunner til at verdens fattigste er ekstra utsatt og trenger mer støtte:

• Det er mer enn 500 millioner små gårdsbruk i verden, de aller fleste familiebruk i det globale sør. Over 400 millioner av disse er under 10 mål, men likevel avgjørende for de rundt 80 prosent av verdens fattigste som bor på landsbygda.

• Mens småbønder totalt sett bidrar med 50 prosent av kaloriene verdens befolkning får i seg, bidrar de med hele 70 prosent av kaloriene i utviklingslandene.

• Svakt utbygget helsetilbud og begrenset tilgang på vann og sanitær gjør pandemitrusselen ekstra sterk i de fattigste områdene på landsbygda i sør.

– Matkrise vil også ramme oss

– En alvorlig matkrise i sør vil også få konsekvenser for oss i det mer velstående nord. Vi vet at sult og økt fattigdom leder til ustabilitet, potensiell ekstremisme, og definitivt mer press på migrasjon for å komme seg unna fattigdom og nød. Flere vil også prøve å komme seg til den rike del av verden, så ingen vil bli uberørt av en voksende matkrise i sør, sier Åslaug Haga.

IFADs hjelpepakke skal blant annet gi fattige bønder tilgang til såkorn og gjødsel, styrke transport til markedene, utvikle enkle digitale løsninger, og bidra med lån og mikrokreditt.

LES OGSÅ:

---

IFAD

  • Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD) er en særorganisasjon tilknyttet FN.
  • Har i oppdrag å bekjempe fattigdom på landsbygda i utviklingsland, gjennom å yte lån og bevilgninger.
  • Særorganisasjonen ble opprettet i 1977.
  • IFAD har 168 medlemsstater. Hovedkontoret ligger i Roma i Italia.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter