Nyheter

Forventer Frode Berg hjem innen én uke

Støttegruppen til spiondømte Frode Berg og biskop kritiserer regjeringen for at nordmannen ennå ikke har fått komme hjem. Prest kaller det hele en skandale.

– Det er en skandale hvis han ikke er tilbake innen fredag 25. oktober. Det viser at folk i Finnmark har liten betydning for regjeringen, sier prest og stipendiat Torbjørn Brox Webber, medlem av støttegruppen til Frode Berg.

Han mener at frigjøringsjubileet i Finnmark har vært en frist for den norske regjeringen å få tilbake den spiondømte nordmannen i Russland.

Frigjøringsjubileum om en uke

I år er det 75 år siden Sovjetunionen frigjorde Øst-Finnmark fra tyske okkupasjon. Både Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal delta på den høytidlige markeringen i Kirkenes – Bergs hjemby.

Nå kan Frode Berg-konflikten kaste skygger over begivenheten – med mindre Norge kan få ham hjem innen 25. oktober.

Siden han ble arrestert desember 2017 har han sittet i fengsel i Moskva. I april i år ble Berg dømt til 14 år i fengsel for brudd på russisk lov for spionasje.

– Har du tro på at Berg vil returnere innen 25. oktober?

– Veldig vanskelig å si. Jubileet er i neste uke. Mange så for seg at saken skulle bli løst innen da, sier Webber til Vårt Land.

LES MER: Biskopen besøker Berg

Mener regjeringen bør skamme seg

Webber mener at det er utbredt oppfatning i lokalmiljøet om at det er E-tjenesten som har gjort noe «ganske skammelig».

– Det er en utbredt oppfatning at dette er en sak der norske myndigheter har gjennomført en operasjon som har gått rett i vasken, sier presten.

– I Oslo er de mer opptatt av å være et Nato-land enn et naboland, men de trenger ikke å trekke lokalsamfunnet inn i spillet, sier presten som tror saken vil bli en gjenstad for et stort politisk etterspill.

Også biskopen i Nord-Hålogaland, Olav Øygard, kritiserer hvordan den norske stat behandler nabolandet.

– Jeg opplever at norske myndigheter behandler Russland som det skulle vært et land langt borte. Det er faktisk nabolandet vårt, spesielt for oss i nord. Vi må derfor behandle dem som gode naboer, og ikke som skurker, sier biskopen.

LES MER: Biskop: 'Spionsiktet må møtes med omsorg'

Besøkte Berg i russisk fengsel

Biskop Olav Øygard er blant de få som har fått lov å besøke Berg i fengsel, et møte som var tilrettelagt av den norske ambassaden i Russland.

– Han så godt ut med tanke på han hadde sittet i fengsel i ett år. Vi trodde lenge han ville bli utlevert til Norge så fort han hadde fått dommen. Så han var optimistisk da jeg besøkte ham i januar, sier han.

Øygard har for tiden ingen direkte kontakt med Berg og er usikker på hvordan nordmannen har det i dag. Likevel sier biskopen at han er optimistisk på at Berg får komme hjem i løpet av høsten.

– Tror du 75-årsjubileet kan være avgjørende?

– Det er en god arena for samhold mellom Norge og Russland. Sovjet har gitt utrolig mye til Norge og det er en stor takknemlighet i Nord-Norge, spesielt i Finnmark. Jeg vet ikke hvordan myndighetene arbeider, men dette er en ypperlig anledning for å få ham hjem.

Selv har biskopen orientert sine egne kontakter i den russisk-ortodokse kirken om fortvilelsen. Vårt Land erfarer også at Berg har fått besøk fra Sjømannskirken.

LES MER: – Kirkediplomati kan løse fastlåste saker

Stort savn etter menighetsrådslederen

Øygard sier at det er et sterkt engasjement blant folk i menigheten i Sør-Varanger. Frode Berg var leder i menighetsrådet da han ble arrestert.

– Han blir nevnt i gudstjenester. Jeg har også løftet hans sak på bispedømmenivå med et budskap om at vi vil ha Frode hjem. Han var jo den lokale kirkelederen. Det er merkbart at han ikke er der, og at noen måtte overta ledelsen fordi han plutselig ble borte, sier biskopen.

Mange støttespillere i lokalmiljøet

Støttegruppen for Frode Berg har siden arrestasjonen sørget for å holde saken varm på et nasjonalt nivå. I 2017 samlet de inn over 100.000 kroner til arbeidet for å fri Berg fra russisk fengsel.

– Pengene går til å bistå kona og datteren. Blant annet dekning av reiseutgifter slik at de har fått kommet seg til Oslo for å ha møter med utenriksdepartementet, sier Webber som selv har deltatt på møte med utenriksministeren i Kirkenes.

Hvis ikke Berg returnerer innen nærmeste fremtid er langtidsplanen til støttegruppen å få innført en besøkstjeneste.

– Det er flere i lokalsamfunnet som vil besøke ham. Jeg er i Russland flere ganger i måneden, og for oss i Finnmark er en tur til Russland enklere enn en tur til Oslo, sier presten.

---

Fakta om Frode Berg-saken

  • Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.
  • Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.
  • Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.
  • Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.
  • Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.
  • Den 25. oktober er det 75-årsmarkering på frigjøringen av Øst-Finnmark. Russlands utenriksminister skal være på begivenheten. Mange trodde Berg ville være i Norge innen da.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter