Nyheter

Drukner i pedofili-saker

Pedofile som straffes får ikke godt nok behandlingstilbud, mener psykologspesialist Pål Grøndahl. Han er ikke overrasket at pedofile nettverk stadig avsløres.

Bilde 1 av 2

Etter fem års etterforskning har politiet avdekket det omfattende pedofile nettverk «Boylove» der medlemmene har samarbeidet og delt overgrepsmateriale seg imellom. Nettverket skal også ha feiret årlige ritualer og i den forbindelse satt ut stearinlys ved statuer av nakne barn, blant annet i Vigelandsparken i Oslo.

Største beslag

Overgrepsmaterialet skal være det største beslaget i norsk historie. Det består av millioner av bilder og videoer av norske og utenlandske barn i alder mellom 8 og 16 år. Det melder NRK.

– Jeg har aldri vært borti lignende volum eller profesjonalitet, sier politioverbetjent Fredy Salazar om saken.

Drukner i saker

Psykologspesialist Pål Grøndahl har jobbet med rettpsykiatri og overgrepsdømte i norske fengsler. Han er overrasket over hvor organisert det pedofile nettverket er. Samtidig er han ikke overrasket over omfanget.

Han forteller om en situasjon hvor politiet har god elektronisk oversikt over IP-adresser som besøker tvilsomme nettsted med barnepornografi og overgrepsmateriale.

– Politi drukner i slike saker, forteller Grøndahl.

Politiet bekrefter økning i saker som gjelder overgrep mot barn overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: Flere menn forteller om overgrep

– Ikke monstre

Grøndahl er overbevist om at strengere straffer og kraftigere stigma av pedofile ikke er veien å gå for at færre blir overgripere.

– De ser ikke ut som monstre og ikke er de monstre heller, sier Grøndahl.

– Forskningsmiljøene ser stigma som en del av problemet og som lite hensiktsmessig. Det vi trenger er flere lavterskeltilbud, et bedre behandlingstilbud og mer forskning, sier han.

– Kan ikke strengere straffer ha en avskrekkende virkning?

– Lengre straffer har ikke den effekten som man tror. Det er nesten med på å produsere mer overgrep. Det fører til at folk går enda mer i skjul og at nettverkene dekker over det enda bedre. Om du møter 10 eller 13 år i fengsel, spiller liten rolle for de som allerede er i gang, forteller han.

LES OGSÅ: Økning i melde seksuelle overgrep

Får ikke hjelp

Pedofile overgripere som soner lange straffer mottar ikke tilstrekkelig rehabilitering eller behandlingstilbud i fengsler, mener psykologspesialist Pål Grøndahl:

– Det er et stort problem, sier han:

– Der rus- og voldsdømte har tallrike programmer for å returnere til samfunnet, overlates sedelighetsdømte i stor grad til dem selv. Unntaket er et treårig pilotprosjekt med navn Basis, drevet av Oslo Universitetssykehus og kriminalomsorgen, sier Grøndahl.

LES OGSÅ: Vet for lite om overgrep mot barnehagebarn

Ikke dokumentert

Verken Basis eller andre eksisterende behandlingsprogrammer rettet mot sedelighetsdømte kan likevel vise til dokumentert effekt, ifølge Pål Grøndahl. Han erkjenner at det er et problem og mener det tilsier at det trengs mer forskning.

– Hvordan argumentere for behandlingsprogrammer som ikke har dokumentert effekt?

– Fordi slike programmer ansporer håp og fordi det trolig vil ha effekt for noen, selv om de store undersøkelsene ikke fanger det opp, sier Grøndahl.

Han synes ellers det er vanskelig å si om det har blitt flere slike overgrepssaker eller om politiet har fått større oversikt.

Omfanget av mennesker med en «pedofil orientering» tror han ikke har økt.

LES OGSÅ: Vedgår massive overgrep mot barn

---

Pedo-nettverk

  • «BoyLove» er en internasjonal organisasjon som oppsto på internett på 1990-tallet.
  • Det er et pedofilt nettverk av voksne menn «med en seksuell tilnærming til prepubertale gutter», ifølge NRK.
  • Miljøet har egne symboler og markeringer.
  • Mer enn ti nordmenn er identifisert av politiet. Så langt er tre er siktet for oppbevaring av materiale der det begås overgrep mot barn.
  • Kilde: NRK

---

Les mer om mer disse temaene:

Jo Arne Hansen Marvik

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter