Nyheter

Bremser 
feminister

Feminister er selvopptatte og egoistiske, mener kvinner som er med i internasjonal undersøkelse.

Bilde 1 av 2

– Bibelen sier at kvinnen skal underordne seg mannen, men det står også i samme tekst at mann og kvinne skal underordne­ seg hverandre, sier Elin Linde ­Fagerbakke, som er leder for den kristne bevegelsen Kvinner i nettverk.

At kvinnen skal være underordnet mannen, er en dominerende holdning som også kommer frem i en ny undersøkelse blant kristne og muslimske kvinner.

LES OGSÅ: – Ødeleggende for likestillingen

60 kvinner fra henholdsvis Norge, England og Spania er ­intervjuet om blant annet deres forhold til religion, likestilling, kvinnebevegelse og feminisme.

– En slående holdning for alle er at kvinnene mener menn og kvinner er likeverdige, men at Gud har skapt de to kjønnene forskjellig. Blant annet forteller de at mors- og hustrurollen var den viktigste for dem, og dette mente de også at de var skapt for, sier Beatrice Halsaa, professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitet i Oslo.

LES OGSÅ: Norske prester vil måtte vie folk med nytt kjønn

Sammen med Line Nyhagen lanserte de nylig undersøkelsen i boken Religion, Gender and Citizenship – Women of Faith, Gender Equality and Feminism.

Egoistiske feminister

Elin Fagerbakke understreker at ­bibelvers om mannen som overordnet må sees ut fra helheten og sammenhengen den står i:

– Det er ikke vanskelig å forholde seg til en mann som ­elsker sin hustru som han elsker seg selv, og som gir seg selv til sin hustru som Kristus gav seg til menigheten. Jesus er forbildet – og han er full av liv. Det er ingenting ved ham som var undertrykkende, herskende, voldelig, dikterende eller herskende – alle disse negative ordene som ofte kobles til ordet «underordning». Derfor ser jeg heller ikke problemet med dette, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor tar dagens kvinner mannens navn

I den nye undersøkelsen kommer det også frem:

• Mange kvinner anerkjenner den historiske kvinnebevegelsen og er takknemlige for rettigheter som likelønn, utdanning og stemmerett. Hyllesten tar imidlertid slutt i spørsmålet om abort og andre saker knyttet til reproduktive rettigheter.

• Flere av informantene mener at feminismen som politisk prosjekt har gått for langt og at feminister er selvopptatte og egoistiske.

– De kristne og muslimske kvinnene bekreftet klassiske stereotypier som at feminister hater menn, at de har mistet noe av det kvinnelige ved seg og at de er lesbiske. I tillegg mener kvinnene at feministene er egoistiske fordi de er opptatt av å gjøre egen karriere fremfor å være mor og hustru, sier professor Beatrice Halsaa.

– For langt

De religiøse kvinnene kom også med en annen kritikk som professoren ikke har vært borti tidligere:

– De oppfatter feminister som forbruksorienterte. Det er altså en antikapitalistisk kritikk av dem.

Elin Fagerbakke kjenner seg ikke igjen i kritikken av feministene. Hun er derimot takknemlig for godene som er jobbet frem av kvinnebevegelsen, men spesielt i abortsaken synes hun det har gått for langt.

– Det burde ikke være en kvinnekamp å kjempe for retten til å avslutte livet i mors mage. Et foster er et lite menneske, og det skulle ikke være slik, at det farligste stedet for et barn å oppholde seg, er i mors mage, sier hun.

Respekt

For kvinnene i undersøkelsen var det ingen stor sak å være underordnet mannen, ifølge professor Beatrice Halsaa.

– I praksis kom holdningen først og fremst til uttrykk i religiøse spørsmål. «Hvis begge er uenige og én må bestemme, så har Gud sagt at det er mannen», var det en som sa. Men dette var ingen ‘big deal’ for dem. De anerkjente mannens autoritet, samtidig som de påpekte at kvinnearbeid er bra. At kvinnen underordnet seg mannen, kan fint gå sammen med kvinnekampen. Det ene utelukker ikke det andre, sier Halsaa.

LES OGSÅ: Ble kalt «egoistisk» fordi hun gikk opp kirkegulvet uten pappa

Heller ikke Elin Fagerbakke synes underordning er til hinder for likestilling.

– Jeg mener underordning handler om å respektere hverandre, om å se den andre og å anerkjenne den andre part – det gjelder begge veier. Men det er klart: Det finnes selvfølgelig maktsyke menn som drar verset ut av sin sammenheng og lager sin egen tolkning av det, men det har ikke rot i det som er rett, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter