Nyheter

– Navnebytte viser skifte fra samboerskap

Å bytte etternavn er eneste måten par som har bodd sammen i mange år kan markere overgangen til ekteskapet på, mener forsker.

En av Norges fremste eksperter på navnevalg ved ekteskapsinngåelse, seniorforsker Turid Noack ved Statistisk Sentralbyrå (SSB), ble overrasket over det hun fant ut i en undersøkelse i 2007.

Tar mannens etternavn

Noack trodde dagens høytutdannede, yrkesaktive og selvstendige kvinner ville la være å overta mannens etternavn. Slik er det ikke.

– Det er snarere motsatt. Til tross for at kvinnene fikk høyere utdanning, var de mer tilbøyelige til å ta mannens etternavn.

Flere kvinner brukte mannens etternavn på 2000-tallet enn i 1980. Grunnen til dette er blant annet at flere enn før lever sammen før de gifter seg, mener Noack.

LES OGSÅ: Blogger ble kalt egoistisk fordi hun gikk opp kirkegulvet uten far

Markering av ekteskap

Andelen samboere i forhold til gifte har økt gradvis siden 1990-tallet, ifølge SSBs tall fra 2014. Nesten 30 prosent av dem som lever i samliv er samboere. Det tilsvarer om lag 350.000 samboerskap.

Blant par i alderen 16-29 år er det flere samboere enn gifte. De siste årene har samboerandelen økt mest blant 35-39-åringene.

– Hypotesen min er at det å skifte navn er den eneste måten å markere overgangen fra samboere til ektepar. Noen kan ha bodd sammen i ti år med ulikt navn, men skifter navn i det de gifter seg, sier Noack.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hun tror mange samboere ikke er klar over at de også kan bytte etternavn.

– Det finnes ikke tall på samboere som har tatt fellesnavn. Det skjer kun unntaksvis, sier Noack.

LES OGSÅ: «Kona er ingen gave fra svigerfar»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter