Kirke

Borg feirer med brask og bram

I 2019 fyller Norges nest yngste bispedømme 50 år. Det skal ikke forbigås i stillhet.

– I kirkelig sammenheng er 50 år ingen alder, men det har vært kirker i Borg bispedømme mye lenger enn det. Dette jubileet handler om å se hva vi sammen gjør og er, og vise frem Den norske kirke på en god måte ved å løfte hverandre opp, sier Åslaug Sødal Gabestad.

Hun er ansatt i Borg bispedømmeråd og har de seneste ukene jobbet på spreng med å få alt klart til bispedømmets jubileumshelg i Fredrikstad.

LES OGSÅ: Uro etter bedehussalg i Fredrikstad

Bedehus og folkekirke

I 2019 fyller nemlig Borg bispedømme 50 år. Det er det nest yngste bispedømmet i Den norske kirke, men som Gabestad påpeker har kirken hatt en sentral rolle i alle bygder og byer i Østfold og Akershus gjennom tusen år.

– Hva slags bispedømme er Borg?

– Biskop emeritus Andreas Aarflot sa det godt på torsdag da jubileumshelgen startet: Det spesielle med Borg er kombinasjonen av bedehusbevegelsen med Hans Nielsen Hauge i spissen og tanken om en folkekirke. Borg er kjent som et folkekirke-bispedømme, men man har likevel med seg verdiene fra bedehusene i stor grad, svarer Karianne Hjørnevik Nes, kommunikasjonsrådgiver i bispedømmet.

LES MER: Borg vil ikke lenger være største bispedømme

Mobil pilegrimsled

I forbindelse med jubileet har bispedømmet satt i gang flere jubileumsprosjekter. Alt fra kunstprosjekter, til kampanjer og kåringer.

Åslaug Sødal Gabestad er ekstra stolt over at bispedømmet har fått en egen «popup pilegrimsled» i domkirkeparken i Fredrikstad. Den skal stå der fram til Skaperverkets dag 2. juni, samtidig som det foregår en interreligiøs klimapilegrimsvandring over hele landet.

– Det er kult at vi har fått til. Leden består av fire poster som også er mulig å ta ned og bruke andre steder. Slik er det en mobil pilegrimsled, forteller Gabestad.

I løpet av jubileumshelgen arrangeres det både messe for verdighet, ledersamlinger, jubileumsgudstjeneste, gjestebud og veldedighetskonsert. Kjente politikere og artister deltar gjennom alle dagene.

Bispedømmet har til og med fått sin egen jubileumssalme «Glimt av Guds himmel på jord», skrevet av Ingrid Brækken Melves og Ivar S. Haugen.

– Jubileet handler både om å vise hva slags bispedømme Borg er og vise frem alt det flotte som skjer i menighetene, sier Karianne Hjørnevik Nes.

---

Borg bispedømme

  • Omfatter menighetene i Østfold og Akershus fylker, med unntak av Asker og Bærum sogn.
  • Bispesetet er Fredrikstad domkirke.
  • Ble opprettet i 1969 ved delingen av Oslo bispedømme, og Per Lønning ble utnevnt til den første biskopen i Borg.
  • Nåværende biskop er Atle Sommerfeldt.
  • Bispedømmet er delt i ni prostier, 38 fellesråd og 116 sokn/menigheter.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke