Kirke

Uro etter bedehussalg i Fredrikstad

Salget av NLM-bedehus til muslimsk forening gjorde Borg-biskop Atle Sommerfeldt glad. Det reagerer teologiprofessor kraftig på.

Denne måneden ble bedehuset Seiersteins Misjonshus solgt til den muslimske foreningen Masjid Darussalam. Årsaken var at driftutgiftene ble for høye for de få gjenværende medlemmene av bedehusforeningen, som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband.

Borg-biskop Atle Sommerfeldt gleder seg over salget.

– Jeg synes Misjonssambandet viser stor grad av raushet når de selger Seierstens Misjonshus til den muslimske foreningen. Dette står det respekt av. Så synes jeg det er flott at muslimene får gode steder å være, sa han til lokalavisen Demokraten.

Denne gratulasjonen fra biskopen i Borg bispedømme provoserte teologiprofessor emeritus – og tidligere misjonær Tormod Engelsviken. I et kraftig innlegg i avisen Dagen kaller han Sommerfeldt for «ufølsom».

LES OGSÅ: Naboene protesterte mot moskeen – så tok det fyr

‘Uverdig’

Engelsviken reagerer blant annet på at gratulasjonen var upassende fordi salget av bedehuset ikke var frivillig, men misjonssambandet var tvunget til å selge på grunn av dyrt vedlikehold. Han mener at det er som «å gratulere de pårørende i en begravelse».

Videre sier han: «Vi ønsker ikke fremgang og vekst for islam som religion, en religion som uttrykkelig benekter det mest sentrale i den kristne tro» og er «sikker på at ledelsen i Misjonssambandet ikke føler noen glede eller gir uttrykk for noen «raushet» ved å ha overlatt ett av sine gudshus til islam».

Teologen kritiserer også den det han opplever om manglende respekt for bedehusenes betydning.

«Katedralene og kirkene er bygd av og vedlikeholdt av konger og stater, de rike og de mektige. Milliarder samles inn til gjenoppbygging av Notre-Dame. Slik er det ikke med bedehus og frikirker. De er bygd med penger og arbeid fra vanlige, ofte fattige mennesker», skriver han, og legger til:

«De er kristne gudshus i like høy grad som kirkene, innviet ved Guds ord og bønn, der Gud er nærværende med sin Ånd, i sitt ord og i sine sakramenter».

Respekterer kritikeren

Biskopen forsvarer seg slik til Dagen:

– Jeg har respekt for at Tormod kommer fra Misjonssambandet, og at han sikkert har en del følelser knyttet til dette. Men dette salget ser jeg som Misjonssambandets bidrag til å markere at Gud er større enn oss alle. De bidrar til at en gruppe som har en ny tro i det norske samfunnet nå får mulighet til å møtes og utvikle sin identitet.

---

Innocence of muslims

  • * Et 14 minutter langt klipp av den satirisk filmen «Innocence of Muslims», som gjør narr av islams profet Muhammed, har ligget ute på nettstedet Youtube siden juni.
  • * Den er laget av en person som kaller seg Sam Bacile, men blir identifisert som Nakoula Bassely Nakoula (55), en koptisk kristen egypter med opphold i USA.
  • * Filmen blir promotert av ytterliggående amerikanske kristne.
  • * Filmen fikk for alvor oppmerksomhet etter at den angivelig utløste stormingen av det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi 11. september, der USAs ambassadør og tre andre amerikanske diplomater ble drept.
  • * Den siste uken har det vært omfattende demonstrasjoner mot filmen i en rekke muslimske land, så vel som i enkelte vestlige land. De mest omfattende demonstrasjonene har så langt vært i Sudan, Jemen, Egypt og Tunisia.
  • * Amerikanske og andre vestlige ambassader er blitt angrepet av rasende folkemengder i en rekke land.
  • * Filmen fordømmes av muslimer, kristne og jøder i den arabiske verden.
  • (Kilde: NTB-AFP) (©NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke