Nyheter

Borg vil ikke lenger være største bispedømme

Borg bispedømme vil miste 75.000 medlemmer ifølge den nye framskrivingen. Dermed vil de miste plassen som det største bispedømmet i Norge.

I 2039 vil Dnk ha 3,2 millioner medlemmer, ifølge framskrivingen som er gjort av tidligere SSB-forsker Helge Brunborg på vegner av Kirkerådet.

Det betyr stor nedgang i alle bispedømmer, men det betyr også at Bjørgvin vil ta over som landets største bispedømme.

– At vi blir størst i framtiden tror jeg er sannsynlig. Både Borg og Bjørgvin har høye folketall. Men kirken – og tradisjonen med dåp – står trolig noe sterkere i Bjørgvin enn i Borg, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

LES OGSÅ: Om 20 år vil halvparten av oss tilhøre Den norske kirke

– Det er jo litt konkurranse

Han understreker at det som teller mest når man skal beregne medlemstallet framover i tid, er dåpstallene. Barn av medlemmer i Den norske kirke (Dnk) regnes nemlig som medlemmer til de er 18 år selv om de ikke døpes. Etter de er fylt 18 regnes de ikke lenger som medlemmer – og det er i denne aldersgruppen frafallet fra Den norske kirke er størst.

– Det dramatiske er at vi ikke klarer å opprettholde dåpstallene blant våre egne medlemmer. Det er klart at vi mister medlemmer på grunn av dette. Tallene er realistiske, men kirkens oppgave må være å tilse at det går bedre enn det antydes her, mener han.

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, forteller at Borg allerede har gjort en slik framskriving for sitt eget bispedømme og derfor har hatt tallene tilgjengelig en stund allerede.

– Da vi fikk vår egen framskriving sist tok vi ikke ut innvandrerne. Nå som det gjøres, fremstår en ganske høy andel av befolkningen som medlemmer. Det er nytt for oss, sier Sommerfeldt.

LES MER: Dåpstall synker tross kampanje

– Gir tydelige arbeidsoppgaver

Han påpeker at Dnk kommer til å fortsette å være den største ikke-statlige organisasjonen i Borg i 2039, og at kirken fortsatt vil ha høye medlemstall sammenlignet med resten av landet.

– Det er jo en liten konkurranse med Bjørgvin om størrelsen. At de går forbi oss tror vi henger sammen med at folk flytter. I tillegg blir menighetene våre større, og da svekkes ofte den direkte relasjonen mellom kirken og enkeltpersoner. Dette vil sannsynligvis slå sterkere ut i Borg enn i Bjørgvin, innrømmer Sommerfeldt.

Borg-biskopen forteller at bispedømmet er opptatt av at framskrivingen ikke er en fortelling om hvordan Den norske kirke kommer til å bli.

– Framskrivingen gir oss tydelige arbeidsoppgaver, og vi har nylig gjennomført en medlemsundersøkelse som vi holder på å bearbeide og som vil danne grunnlag for videre arbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter