Nyheter

1 av 3 tror på oppstandelsen

Hver tredje nordmann tror på at Jesus stod opp igjen fra de døde – på et eller annet vis, viser ny undersøkelse. – Ikke overraskende, sier sosiolog Sivert Skålvoll Urstad.

Bilde 1 av 4

– Jeg tror ikke på oppstandelsen, om jeg skal være helt ærlig, sier Lars Netting, som står og venter på trikken utenfor Oslo domkirke tirsdag ettermiddag i påskeuken.

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende at en moderne byboer i ett av verdens mest sekulære land ikke tror på oppstandelsen.

Men faktisk er det slik at hver tredje person du møter på gata i Norge tror på at Jesus stod opp igjen fra de døde tredje påskedag. Det viser en helt fersk undersøkelse utført av Norstat på vegne av Vårt Land. I undersøkelsen har nesten 1000 nordmenn blitt spurt om de tror på oppstandelsen eller ikke, og fått velge mellom fire ulike svaralternativer (se fakta).

LES OGSÅ: Stod han virkelig opp fra de døde?

– Vi må gjøre oppstandelsen relevant

Sivert Skålvoll Urstad, sosiolog ved Universitet i Agder, er ikke overrasket over funnene.

– Det er interessant, men gjenspeiler i stor grad det bildet vi har av Norge som et religiøst sammensatt land. Det er som forventet at såpass mange tror på oppstandelsen, samtidig som også en god del som oppgir at de ikke gjør det, sier Urstad.

Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop i Sør-Hålogaland, ser resultatene fra undersøkelsen som et tegn på at det fortsatt er mange som tror på oppstandelsen i Norge – men ikke som at man kan ta det som en selvfølge at det vil være slik for alltid.

– Vi som kirke må fortsette å snakke om oppstandelsen på en måte som gjør den relevant for folk. Jeg tror det er veldig mange i dette landet som tror at det finnes et liv etter dette, og det håpet henger sammen med troen på Jesu oppstandelse, sier biskopen.

LES MER: Oppstandelsen

Flest i nord

Færrest tror på oppstandelsen i hovedstaden. Her svarer over halvparten at de ikke tror på oppstandelsen i det hele tatt. Det stemmer godt overens med de Vårt Land møter på gata tirsdag ettermiddag. Andreas Bentzen svarer klart og tydelig «nei» på spørsmål om han tror på oppstandelsen.

– Jeg tror ikke Jesus sto opp fra de døde, sier Kristine Friis, som også venter på trikken utenfor Oslo domkirke.

Flest tror på oppstandelsen i Nord-Norge der 29 prosent oppgir at de tror på fortellingen om Jesu seier over døden. Samtidig er det på Vestlandet og Sørlandet at den største prosentandelen oppgir at de tror på en fysisk oppstandelse.

– Aksen som omhandler Sørlandet og Vestlandet er veldig gjenkjennelig. Det er som man skulle forvente. At Nord-Norge skårer såpass høyt kan ha sammenheng med at det er flere steder der som kjennetegnes av en veldig konservativ protestantisme, sier Urstad.

LES OGSÅ: Milliardær: – Jesus kan lære oss raushet

Heller mot mer sekularisering

Det er flest kvinner som tror på oppstandelsen, men det er relativt jevnt mellom de to kjønnene. Mens det er 43 prosent av de spurte mennene som ikke tror på oppstandelsen, gjelder det samme kun for 35 prosent av kvinnene. Det synes Sivert Urstad er interessant.

– Menn er gjennomgående mer sekulære enn kvinner, men her er faktisk forskjellen mellom kjønnene mindre enn jeg hadde trodd og på mange andre spørsmål på andre spørsmål knyttet til tro og identitet, sier han.

Ikke overraskende er det flest blant de eldste (50 år og oppover) som tror på oppstandelsen. Samtidig er det over halvparten av dem mellom 18 og 29 år og 30 og 39 år som ikke tror på oppstandelsen i det hele tatt.

Kan vi tolke dette som at det ikke vil være like mange som tror på oppstandelsen i framtida, Urstad?

– Det trenger ikke være snakk om en massiv endring, men jeg leser denne undersøkelsen i en historie av sekularisering. Det er stadig vekk noen som tror, men utviklingen de siste årene heller mot stadig mer sekularisering.

LES MER: – Jesus måtte dø. Det var eneste måten

KrF på topp

Undersøkelsen viser også hvorvidt man tror på oppstandelsen ut ifra politisk tilhørighet. Hele 91 prosent av de som ville ha stemt KrF hvis det hadde vært Stortingsvalg i morgen, tror at «Jesus døde og sto fysisk opp igjen på påskemorgen». Deretter følger Miljøpartiet De Grønne (MDG), Høyre og Venstre.

MDG ligger samtidig høyt på statistikken over de som har svart at de ikke tror på oppstandelsen i det hele tatt, og de som tenker på oppstandelsen som en fin, symbolsk fortelling.

– Det kan se ut som MDG har et ganske splittet segment ut ifra disse tallene, men det kan også ha med at det er et lite parti med få respondenter, sier Urstad som ikke er overrasket over at det er KrF som topper lista over tro på oppstandelse, mens Rødt og SV ligger i bunnen.

LES OGSÅ: Ateisten: – Jesus ga oss fri i påsken

– For konkret spørsmål

Biskop Jusnes opplever at det er vanskelig for mange å sette ord på hva det betyr å tro på oppstandelsen.

– Folk kan ikke svare på hva oppstandelsen betyr eksakt, om den er fysisk eller symbolsk. Jeg tror derfor undersøkelsens spørsmål om fysisk oppstandelse er for konkret stilt. Når folk sier at de tror på fortellingen om oppstandelsen, tror de på oppstandelsen. Det er en gjennomgripende måte å tenke om hele livet på, en tro på en kraft til å stå igjennom det som er vanskelig.

– Hvilket av de fire spørsmålene ville du ha krysset av på?

– Jeg tror på en fysisk oppstandelse fordi jeg tror på skapelsens Gud, på oppstandelsen som et under, og at den oppstandne møter disiplene annerledes, men som et fysisk levende menneske.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter