Verdidebatt

Kjære sokneprest: Spør kirkegjengerne!

Det vil menigheten din vil vokse på. Bare det å bli spurt, merke at presten er interessert i hva de tenker og mener, er stort!

Tormod Berger

Gammel kirkegjenger

Takk til sokneprest Dagfinn Bjerkestrand for hans viktige initiativ for å få i gang en evaluering av gudstjenester. Dette er veldig bra! Og jeg er sikker på at jeg ikke er alene om å mene det.

En merkverdig forestilling

Gudstjenesteformen i Den norske kirke er en mildest talt merkverdig og anakronistisk forestilling. Stort sett monologisk fremføring av et budskap som mange av oss dessuten har et sterkt personlig forhold til. Jeg er nok ikke den eneste som sitter der i kirkebenken og ofte kjenner at jeg har noen synspunkter som gjerne burde komme frem. Om innhold og form, det store bildet eller enkelte detaljer. Og så blir det oftest slik Bjerkestrand forteller; kanskje et nikk eller en rask kommentar idet menigheten forlater kirken. Men nå ønsker han altså å gjøre noe med dette, og han vil ikke bruke sin egen menighet, men profesjonelle folk til å evaluere.

LES OGSÅ: Arve Jurtizen: Har prestene lært hvordan man griper et publikum?

Spør kirkegjengerne

Og jeg spør deg, kjære sokneprest: Hva er du redd for? Hev blikket opp fra prekestolen og se deg om! Forhåpentligvis ser du mange kjente ansikter. Det er de trofaste kirkegjengerne, de kommer søndag etter søndag. Hver enkelt har tanker om deg og det du sier, om salmer og liturgi, og alt det andre. Noen av dem ville nok holde sine tanker for seg selv om de ble spurt, men jeg tror helt sikkert at andre blir stolte og glade over et slikt initiativ. Menigheten din vil vokse på dette. Bare det å bli spurt, merke at presten er interessert i hva de tenker og mener, er stort!

Og ikke spør om folks kompetanse for en slik tjeneste! Ikke lat som om de velges ut fordi de er proffe på akkurat dette. La dem oppleve at deres verdi ligger i at de er den de er, at de er trofaste kirkegjengere, og rett og slett at de svarer ja på en slik utfordring. Jeg tror at det er så enkelt, men hvis du likevel ikke tør å følge mitt råd, så vit at det er veldig mange som sitter foran din prekestol som har lang fartstid som formidlere. Som lærere, som ledere på ulike nivåer i bedrifter og etater, som skribenter og foredragsholdere og så videre. Sannsynligvis finnes det også noen i kirken din med formidlingskompetanse som overgår den du selv har. Her er det bare å sette i gang og øse!

Gi litt slakk

Og et råd til: Ikke organiser dette for stort. Ikke lag en masse regler og skjemaer, ikke vær opptatt av dine egne spørsmål, men gi såpass slakk at de som deltar i dette selv kjører løpet. Så tror jeg at du får svar på alt du ønsker etter hvert. Prøv gjerne å få med flere personer, men ikke for mange. Jeg er ikke sikker på at det er lurt å ta evalueringen rett etter gudstjenesten, men finn i alle fall et rolig sted, gjøre det litt bekvemt, og gi ikke inntrykk av at du har det travelt.

Dette blir spennende! Lykke til!

LES MER:

Ida Marie Haugen Gilbert: Folkekirka må ikke bli likt for enhver pris

Teologistudent: «Kirken har gjort seg snever, utilgjengelig og homogen»

Retorikkprofessor analyserer kontroversiell ildovn-preken: 'Streng tale, men ikke retorisk uredelig'

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt