Meninger

Ja til proff evaluering av prekener

Som prest savner jeg profesjonelle evalueringer av gudstjeneste og preken - gjerne av både helhetsinntrykket og på detaljnivå.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dagfinn Bjerkestrand

Sokneprest i Heimdal

Arve Juritzen spilte opp til debatt her om dagen. Han ville utfordre prestene og de andre tjenestegjørende til å heve kvaliteten på gudstjenesten og gjennomføringen av den. Denne debatten har jeg lengtet etter lenge! Selv om vi ikke leverer et «produkt» som skal selges, så handler faktisk prekenen om at det er noe som skal kommuniseres. Gudstjenesten er også en opplevelse som vi håper deles av de som er til stede.

Savner proff hjelp

Jeg har vært prest i 25 år og fått tilbakemeldinger av typen: «Takk for gudstjenesten, den var god.» «I dag prekte du godt, Dagfinn». Slike utsagn er jeg svært takknemlig for, og håper jeg har gitt uttrykk for takk til dem som har sagt det også. Det varmer dypt i hjertet å få slike positive meldinger. Jeg vil gjerne oppfordre alle til å skryte av både prest og kantor og hvem det nå måtte være! Det varmer og hjelper! Men jeg har likevel savnet en profesjonell tilnærming til en evaluering av prekenen, og gudstjenesten i sin helhet.

Det er jo ofte slik at hvis presten får tid til å forberede en god preken, så kan den bli bedre enn hvis man har knapp tid. Tid er penger, og derfor krever en god preken et godt budsjett. Men dette er ikke alltid tilfelle. Noen ganger er det små endringer som kan gjøres for at menigheten skal kunne få en mye bedre opplevelse av både gudstjeneste og preken. Uten at man trenger mer tid. Jeg savner altså en evaluering av gudstjeneste og preken som kan gjøres på en profesjonell måte, gjerne på detaljnivå i tillegg til et helhetsinntrykk.

LES OGSÅ: Soknepresten advarte konfirmanter mot homofili, abort og kjønnsskifte. Slik svarer han på kritikken

Kriterier for evaluering

En slik profesjonell evaluering av prekenen og gudstjenesten må selvfølgelig avtales, man kan ikke overfalles av evalueringer i hytt og pine. Alle parter må inngå en «kontrakt» på hva som skal evalueres, og kvalitetskriteriene bør være klare på forhånd. Slike kvalitetskriterier kan for eksempel være om presten holdt seg til bibelteksten i sin preken; om de liturgiske ledd var framført på en klar og forståelig måte; om presten prekte slik at folk kunne forstå; om gudstjenesten i sin helhet var mulig å delta i; og liknende kriterier.

Vi må tåle kritikk

En slik evaluering kan ikke foretas av hvem som helst. Det bør være noen som har variert kompetanse på å arrangere framføringer av forskjellig slag. Kanskje teaterfolk, tv-folk, reklamefolk, radiofolk eller folk med helt annen kompetanse. Jeg er ikke tilhenger av at dette bare skal være en indrekirkelig aktivitet, for det kan nok hende hele kirken trenger en evaluering på både gudstjenesten og det hele.

Juritzen vågde seg frampå med en kritikk av salmeboken, og fikk noen krasse meldinger tilbake om at dette var upassende. Men vi må tåle kritikk, og vi blir faktisk kritisert hele tiden, men vanligvis får vi ikke høre den. Ofte er den surmaget og ondsinnet også. Det er lite konstruktivt. Derfor ville det vært fint å få en kritisk evaluering som har et ekte ønske om å forbedre det hele, både preken og gudstjeneste, slik at budskapet kommer fram og at menigheten kan delta i en opplevelse som forhåpentligvis fører oss alle nærmere Gud.

LES FLERE INNLEGG I VÅRT LANDS DEBATTSERIE OM FOLKEKIRKEN:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger