Verdidebatt

Vindkraftverk - angår det kirken?

Vi må reagere nå, før naturen ødelegges for godt.

Florø 20200617. 
En 70 meter lang vinge på vei opp til Guleslettene vindpark like ved Florø. Totalt skal de reises 47 vindmøller i dette området. Hvert tårn er 90 meter høyt.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kari Stray Nordberg

Diakon i Den norske kirke

For kort tid siden gikk jeg inn på Facebook. Der dukket det opp et innlegg fra gruppen «Nei til vindkraftverk på Haramsøya!» Jeg begynte å lese hva som sto og ble veldig urolig. Hva skjer? Skal det bygges vindkraftverk her? Det bor jo folk her! Det er jo en naturperle av de sjeldne! Jeg er født og oppvokst ikke så langt unna, i Volda, og har en sterk tilknytning til denne delen av Møre.

Hvor er kirken?

Straks meldte jeg meg inn i Facebook-gruppen. Situasjonen på øya ble mer og mer dramatisk, media dekket demonstrantenes krav om full stopp av dette vindkraftverket, politiet kom og fjernet demonstrantene, advokater var på banen og varslet rettssak, Fylkestinget i Møre og Romsdal var enstemmig imot byggingen, saken havnet i Stortinget i flere runder.

Men hvor var kirkens engasjement? Jeg har ikke bare en sterk tilknytning til Møre, men i særdeleshet til kirken, da jeg jobber som diakon her. Jeg vet jo at Den norske kirke er svært opptatt av miljøvern, og i planen for diakoni har vi et kapittel som heter «Vern om skaperverket», en plan som er vedtatt av kirkemøtet for Den norske kirke, og som menighetsråd og diakoner jobber etter. Hva skyldes tausheten? Har ikke kirken fått med seg at flere og flere nå forstår at etablering av vindkraftverk ikke lenger har noe med det grønne skiftet å gjøre? Flere miljøvernorganisasjoner, som Naturvernforbundet, har snudd i denne saken, likeledes flere politiske partier. Hvorfor?

LES OGSÅ: Fire grunnar til at det stormar rundt vindkraft

Ikke miljøvern

Fordi etablering av vindkraftverk ikke er miljøvern. Vindmøllene avgir tonnevis med mikroplast som går rett i naturen og i havet. Lyden fra vindmøllene skader og dreper dyrelivet og er uutholdelig for mennesker som bor i nærheten av møllene. Tusenvis av fugl drepes, når de treffer vindmøllene, likeledes tonnevis med insekter. Vindmøllene på Smøla har alene 100 havørn, en vernet dyreart, på samvittigheten. Ja, jeg kunne ha fortsatt med å ramse opp all naturskade som disse vindmøllene medfører.

Vi må reagere

Men trenger vi ikke denne energien da? Nei, vi gjør faktisk ikke det, og det har vært kjent i mange år! Dersom vi effektiviserer våre vannkraftverk så trenger vi ikke elektrisitet fra noen av de eksisterende og planlagte vindkraftverk. For eksempel kan Sarpefossen vannkraftverk oppgraderes uten et eneste naturinngrep. Oppgraderingen vil gi like mye strøm som vindparken på Frøya. Hvorfor oppgraderer de da ikke? Fordi det lønner seg ikke, siden beskatningen av en slik oppgradering er så høy. Men vindkraftverkene skatter ikke på denne måten, de subsidieres, og den subsidieringen er det alle vi strømkunder som betaler. Forstå det den som kan!

Vi må reagere nå, før Haramsøya ødelegges, før Frøya ødelegges, før alle de andre naturstedene ødelegges for godt, helt unødvendig!

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt