Verdidebatt

Håndball-presidenten må svare

Kampen mot etiske, religiøse eller politiske synspunkter man måtte være uenige i, må tas på de arenaer som er egnet for dette.

Øyvind Håbrekke

Faglig leder i tankesmien Skaperkraft

I et innlegg i Vårt Land 21. januar forsvarer håndballpresident Kåre Geir Lio styrets vedtak om å avstå fra å bruke Oslofjord Arena. Han lar imidlertid flere spørsmål han har blitt stilt, stå ubesvart. Det er særlig følgende spørsmål Håndballforbundet nå bør klargjøre:

Hvis det ikke er akseptabelt å spille i en hall som eies av et selskap med tilknytning til et kirkesamfunn man er uenig med, hvordan kan Norges Håndballforbund (NHF) da akseptere at spillere, ledere og trenere står for de samme synspunktene, og hvordan skal disse da kunne føle seg velkomne?

Innviklet rot

Lio argumenterer for at dette vedtaket ikke bør ha noen betydning for Håndballforbundets deltakelse i internasjonale mesterskap. Lio hevder til og med at «andre ganger må vi spille turneringer i land hvor verdisynet ikke er i tråd med det vi forfekter selv». Hvorfor man «må» spille disse turneringene gir ikke Lio noe svar på. Håndballpresidenten begrunner imidlertid forskjellen på denne konkrete saken og internasjonale arenaer med at «i den store håndballfamilien opererer vi sammen med alle andre land». Hvorfor har det betydning? Lio antyder her en ny linje fra norsk idrett som vi bør få avklart. Mener Norges Håndballforbund at bare demokratiske land som etterlever menneskerettighetene bør få arrangere internasjonale mesterskap?

Lios uklarheter viser det rotet som Håndballforbundet har viklet seg inn i, med det som helt sikkert var et velment vedtak. Norsk idrett skal stå for inkludering ved å forvente at alle som deltar viser hverandre respekt og toleranse når vi møtes til lek, spill og kappestrid. Så får kampen mot etiske, religiøse eller politiske synspunkter man måtte være uenige i, tas på de arenaer som er egnet for dette.

Inkluderingsarena

I en urolig og polarisert verden har vi heldigvis idretten som bringer sammen land og kulturer på tvers av religion, politikk og ulike syn på mange spørsmål. På samme måte er idretten en unik inkluderingsarena i lokalsamfunn over hele landet. Det bør vi være stolte av, og ta vare på.

LES FLERE SAKER OM KONFLIKTEN RUNDT OSLOFJORD ARENA:…

· Håndballpresidenten: «Dette handler ikke om religion. Det handler om grunnleggende menneskesyn.»

· DEBATT: «NHF og BCC har mye til felles»

· Konferansesenterets direktør: «OCC har ingenting å skamme seg over når det gjelder verdier og holdninger»

· VÅRT LAND MENER: «Håndballforbundet har åpnet en dør for diskriminering av religiøse som kan få uante konsekvenser»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt