Verdidebatt

Ett år med KrF i regjering – var det verdt det?

Det er på tide å gjøre opp regnskap. Min konklusjon er klar, en regjering med KrF får gjennomført viktig verdipolitikk!

Bilde 1 av 2
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjell Ingolf Ropstad

KrF-leder

Etter KrF gikk i regjering har kritikken fra opposisjonen haglet. Forventningene til hva KrF skal få gjennomført er skyhøye. Det lever vi godt med. Samtidig skrives det lite om hva KrF faktisk har fått gjennomslag for. For de som synes det er viktig med et verdiparti som KrF i norsk politikk er det derfor verdt å være oppmerksomme på hva det vil si for politikken at vi nå er i regjering.

Satsing på familier

Med KrF i regjering har Norge igjen fått et familiedepartement og en statsråd som bærer familie i tittelen. KrF er partiet som tydelig sier at samfunnets viktigste felleskap er familiene. I fjor fikk vi økt barnetrygden med 1054 kroner per måned, og fra 1. september i år øker vi barnetrygden ytterligere med 3.600 kroner i året for barn opp til fylte seks år. Dette gir familiene bedre økonomi og det øker valgfriheten. Økt barnetrygd er også et av de viktigste tiltakene mot økt barnefattigdom i Norge.

LES OGSÅ: Her er seiersrekken KrF og Venstre fikk – fordi de var på lag med Frp

Økt fattigdomssatsing

Regjeringen øker fattigdomssatsingen. Vi har innført rimeligere barnehageplass og en nasjonal ordning med gratis kjernetid i barnehagen for familier med lav inntekt, økt bevilgningene til familievernet, til samlivskurs, til helsestasjon- og skolehelsetjenestene, til barnevernet, i rus- og psykiatrien og i arbeidet mot vold og overgrep. Vi har i tillegg sørget for at ungdommer i lavinntektsfamilier får mer i skolestipend, og satt i gang et prøveprosjekt med gratis deltidsplass i SFO. I tillegg er bostøtten til barnefamilier og andre store husstander økt. 22.000 barnefamilier og andre store husstander får økt bostøtten med opptil 13.300 kroner pr år. Regjeringen har også tatt flere grep for å modernisere bostøtten. Den tildeles nå etter oppdaterte inntektsopplysninger. Husstander som opplever et plutselig inntektsbortfall, kan nå få enklere og raskere støtte enn før.

KrF har også et bankende hjerte for at ingen skal utsettes for vold og overgrep. Aldri før har det blitt lagt fram en så forpliktende plan på dette området. Vi er godt i gang med dette viktige arbeidet. I 2020 gjennomfører vi en rekke nye tiltak og øker satsingen mot vold og overgrep med ytterligere 54 mill. kroner i 2020, slik at samlet satsing blir på i overkant av 1 milliard kroner.

Skole og verdidskapning

En god skole er en skole som har tid til den enkelte elev og en skole som kombinerer læring og lek. Barn går ikke på skole for å bli voksne, det handler om å lære og mestre. Vi er derfor fornøyde med å ha fått gjennomslag og fullfinansiert lærernormen. Normen sikrer flere lærere per klasse, og vi har fått over 2000 nye lærere og spesielt mange for de yngste elvene. Samtidig har KrF vunnet frem med at de nye lærerplanene for grunnskolen skal legge til rette for mer lek for de yngste barna og mer praktiske ferdigheter gjennom hele skoleløpet.

Det har vært et mål for KrF å bidra til viktige seiere for vekst og verdiskaping i hele landet. I løpet av dette året har vi fått på plass en lov som vekst og nyetablering i mat og daglivaremarkedet. Fjerningen av 350-kronersgrensen vil bidra til bedre konkurransevilkår for norske butikker. Og forslaget om leveringsplikt på bredbånd vil sikre bedrifter og husstander bredbånd i hele landet. KrF har sikret et godt jordbruksoppgjør. For første gang siden 2013 går inntektsgapet mellom bønder og andre grupper ned.

LES OGSÅ: Valgforsker advarer Venstre og KrF mot å tro de vil få økt innflytelse – får støtte fra Clemet

En rettferdig verden

Neste år øker vi bistandsbudsjettet med 3,6 prosent til 39,2 milliarder. Målet om at 1 prosent av BNI skal gå til bistand nås. Her er KrF selve garantisten i norsk politikk. Jeg er også stolt av at vi nå har et eget bistandsprogram mot moderne slaveri. Det har aldri før vært flere slaver enn i dag – og slaveriet er den raskest voksende menneskerettighetsutfordringen i verden. I budsjettet for 2020 er det satt av 200 mill. kroner til kampen mot moderne slaveri.

Til slutt er jeg stolt av å ha fått økt antallet kvoteflyktninger. I en tid der de store partiene kappes om å være strengest mulig i innvandringspolitikken har vi fått gjennomslag for en rausere politikk for flyktninger. I regjeringsplattformen har KrF fått gjennomslag for et rekordhøyt antall kvoteflyktninger. Norge skal årlig ta imot 3000 kvoteflyktninger, og dette gjennomføres.

Frp ute av regjering

Med en oppslutning på knappe 4 prosent har KrF i løpet av sitt første år i regjering fått store gjennomslag og allerede gjennomført mange av gjennomslagene.

Nå som Frp har valgt å gå ut av regjeringen venter en tid i mindretallsregjering. Det vil endre dynamikken på Stortinget og gjøre at vi må jobbe enda hardere for gjennomslag for våre hjertesaker. Det lover vi selvsagt at vi skal gjøre. Vi har fremdeles mye å levere på før vi igjen skal møte velgerne i 2021 og mye vi ønsker å utrette. For de som ønsker et sterkt verdiparti som KrF i norsk politikk er tiden inne for å støtte partiet. Skal vi levere god politikk også i neste tiår så er vi helt avhengige av det.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt