Knut Arild Hareide

Utenrikspolitisk talsperson i KrF


I følge tall fra kurdiske Røde halvmåne døde 371 barn i al-Hol-leiren bare i 2019. De harde forholdene har vært spesielt utfordrende for barna som oppholder seg i fangekomplekset. Derfor har KrF og regjeringen vist klokskap og tatt et humanitært ansvar i å hente barn og mor hjem fra Syria. Det vil jeg berømme regjeringen, utenriksministeren og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad for.


KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad har hatt en tydelig og konsistent stemme i denne saken. Siden landsmøtet i april 2019 har KrF vært tydelige på at vi ønsker å hjelpe norske barn hjem fra flyktningleirer i Syria og Irak, både de foreldreløse og de som fremdeles er sammen med mødrene sine. Denne operasjonen gjøres på humanitært grunnlag av hensyn til sykdom hos den fem år gamle sønnen.

Gufs fra etterkrigstida.

Frp meldte raskt og høylytt at de er sterkt uenige i beslutningen om å hente kvinnen ut. Nå vil de ha politiske gjenytelser på toppen av regjeringsplattformen. Blanke seire. Disse kravene kommer sammen med grumsete støy fra ulike kanter i partiet. Fra en fylkesleder kommer et angrep som mangler sidestykke med kommentaren «Raja kan ta med seg resten av Venstre og IS-barna og reise og ryke». Dette er holdninger som er et gufs fra etterkrigstida. Holdninger til norske barn - våre barn - som vi vil og må bekjempe. Overalt - både i kommentarfeltene på nett og i samfunnet generelt.


Jeg er glad for at Ropstad har vært tydelig på at det at regjeringen hjelper et sykt barn med helsehjelp, ikke er et grunnlag for at Frp skal kunne presse igjennom en ny kravliste. Så er det heller ikke grunn til å tro at denne saken er selve grunnlaget for at Frp nå vurderer sin regjeringsdeltakelse. Uttalelser tirsdag tydet ikke på det. Men om partiet bruker denne saken for å gå ut er det fordi de tror det vil sikre et bedre valgresultat i 2021. Argumentene Frp bruker holder uansett ikke.

Barna er uskyldige

Frp har henvist til rikets sikkerhet når de har meldt sin sterke uenighet i avgjørelsen. Men nettopp sikkerhet var begrunnelsen for at USA allerede i november ba europeiske land hente ut sine statsborgere som hadde tilknytning til IS. Norge har et godt rammeverk for å kunne straffeforfølge norske borgere som enten har støttet terrororganisasjonen eller vært delaktig i de massive overgrepene som har funnet sted i Syria og Irak.

European Council On Foreign Relations mener at det finnes sikkerhetsmessige gode grunner for nettopp å bringe disse personene hjem. Her kan de bli straffeforfulgt, det vil hjelpe uskyldige barn som lider i leirene, her kan vi sikre at de forblir under kontroll. 

Det er heller ikke uten grunn USA mener det er tryggest å hente barna hjem. Barn med norsk pass kan bli radikalisert i disse leirene og vil kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko senere. Jeg ville være mer bekymret for dette enn foreldre som uansett vil måtte forholde seg til en grundig rettsprosess ved ankomst til Norge.

• LES OGSÅ: Analyse: Slik blir Frp-truslene til tap-tap – utmarsj kan gi KrF avlyste verdiseire

Vårt ansvar

Gjennom nasjonal lovgivning er utenrikstjenesten pålagt oppgaven om å yte bistand til nordmenn i utlandet. Stortinget har presisert at det skal gis prioritet til saker hvor det er fare for liv, brudd på menneskerettigheter og der mindreårige er involvert. De norske barna i leirene i Syria og Irak må derfor være høyt prioritert av norsk utenrikstjeneste, noe vi har sett tydelig denne uken.

Ingen barn bør vokse opp under de forholdene som er i al-Hol. Alle Europeiske land må ta ansvar. Norge må ta et særlig ansvar for de mindreårige, norske borgerne i leirene. Vi har forpliktet oss til å oppfylle rettighetene i barnekonvensjonen. Barna som oppholder seg i leirene i Syria og Irak har store og åpenbare humanitære behov som ikke er dekket.

Eit raust vi

Forfatteren og redaktøren Alf Kjetil Walgermo, skrev høsten 2018 følgende: «Det er stor forskjell på eit raust vi og eit fryktande vi. Måten vi tenker «vi» på, vil definere verda framover.»

Jeg kunne ikke vært mer enig. Og vi må ikke spille kynisk på en uro selv om vi vet den finnes i deler av befolkningen. Derfor handlet regjeringen moralsk riktig, som Erna Solberg selv sa det, da de hentet de norske barna hjem. Barn skal aldri betale prisen for foreldrenes ugjerninger. Nå kan vi gi disse barna muligheter til en trygg oppvekst.

 

LES MER OM DRAMAET RUNDT HJEMHENTINGEN AV DEN SYKE GUTTEN I AL-HOL:

Støre og Vedum lite lystne på å overta: – Flertallet er borgerlig. De må ta ansvar for situasjonen

KrF-Grøvan spisser dramaet: Har ingenting å gi til Frp

IS-siktet kvinne framstilles for varetektsfengsling lørdag

Berit Aalborg: «Viser at Frp er isolert med sin harde linje og kanskje også sin dårlig funderte sikkerhetsvurdering»

Redd Barna raser: Ingen planer for andre norske Syria-barn

Torhild Bransdal: «KrF har jobbet knallhardt for å få barna hjem fra Syria. Jeg er ufattelig stolt»