Verdidebatt

Kan kristne stille seg bak lovbrudd?

Prinsipielt mener vi at situasjonen for menneskene som Arne Viste har ansatt er så utålelig, at sivil ulydighet er mulig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torsdag kom Oslo Tingrett sin dom i saken mot Arne Viste. Resultatet var ikke overraskende, men likevel skuffende. Som Arne selv sier: «Det er ingenting i denne dommen som bedrer situasjonen til de menneskene den handler om, de papirløse.» Når tingretten ikke gir grunnloven mer vekt, hadde vi håpet på en tydeligere begrunnelse.

Paradoksal dom

Under rettssaken antydet påtalemyndighet en linje mellom Arnes virksomhet og menneskehandel. Det paradoksale er at denne dommen i praksis stiller de ansatte i en langt mer sårbar situasjon for utnyttelse tilsvarende menneskehandel. Hvis arbeidet hos Plog forsvinner, er alternativene de har for å skaffe et livsgrunnlag svært krevende. Skulle en slik dom bli stående er situasjonen dermed fortsatt akutt alvorlig for de rettferdighetsløse.

LES MER: Vårt Land mener: En uhyggelig streng dom

Kristne og lovbrudd

Oppmerksomheten rundt rettssaken var stor. Det har vært veldig gledelig å se den store støtten Arne og hans sak har fått, både fra kirkelig og annet hold. I mediebildet har støtten nærmest vært unison. Samtidig forteller både kommentarfelt og mailboks at ikke alle er like begeistret. Et spørsmål som går igjen, er hvordan kristne kan delta i, eller stille seg bak, lovbrudd. Sier ikke Bibelen at man skal innrette seg etter myndighetene? Eller trumfer ordet om å lyde Gud mer enn mennesker dette?

Prinsipp

Sivil ulydighet er ikke et virkemiddel man enkelt skal ty til. Og samtidig viser historien oss en rekke eksempler hvor sivil ulydighet var det rette i møte med urett. I denne saken handler det om mennesker som er fanget i en helt umulig situasjon. Uten mulighet til å returnere til sitt hjemland, uten mulighet til å skape seg et verdig liv her de er. Prinsipielt mener vi at situasjonen for disse menneskene er så utålelig, at sivil ulydighet er mulig.

Oppfordrer til å støtte

Samtidig er det viktig å holde fast at saken Arne Viste nå fører, handler om å prøve loven, mer enn å bryte den. Kan norske myndigheter ut i fra grunnloven behandle disse menneskene slik de nå gjør? Grunnloven forplikter staten å legge til rette for ethvert arbeidsdyktig menneske. Hvor finner staten rommet for å nekte noen tilgang til jobb i Norge?

Arne og hans advokat må nå vurdere om dommen fra tingretten gir grunnlag for en anke. Vi er helt tydelige på at hvis de velger å gjøre det, vil vi fortsette å stå sammen med dem i denne kampen. Den har allerede pågått i seks år, og hatt en høy personlig kostnad for Arne. Vi ønsker ikke at den skal stanses av økonomiske hensyn. IMI-kirken har allerede opprettet et fond, basert på gaver og kollekter, som brukes til å gi økonomisk grunnlag for løpet som ligger foran. Norges Kristne Råd oppfordrer nå også til å gi til dette fondet. Vi håper mange vil bidra til at kampen for rettferdighet i denne saken fortsetter!

Erhard Hermansen, Generalsekretær Norges Kristne Råd

Egil Elling Ellingsen, Pastor IMI-kirken

Terje Høyland, Internasjonal leder IMI-kirken

LES MER OM DOMMEN MOT ARNE VISTE:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt