Spaltist

Kina må stilles til ansvar

Koronakrisen viser med tydelighet at verden, og spesielt Vesten, må bli mer uavhengig av Kina. Mektige vestlige land må slutte å krype for den hyperkapitalistiske kommuniststaten og begrense dens innflytelse i verden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Usman Rana

Lege og forfatter

Den siste uken er det kommet frem at EU, som følge av formidabelt kinesisk press, utvannet og sensurerte en rapport som handlet om kinesisk spredning av desinformasjon om koronapandemien.

EU Bøyet av for Beijing

Ifølge den opprinnelige EU-rapporten har desinformasjonen hatt som hensikt å avlaste trykket mot Kina som opphavsland til pandemien og ta bort fokuset fra landets fraværende og mislykkede håndtering i utbruddets første uker.

Desinformasjonsprosjektene skal blant annet ha blitt gjennomført i form av kinesiske operasjoner i sosiale medier, ryktespredning om at USA stod bak den verdensomspennende spredningen av viruset, samt at franske politikere hadde ytret seg rasistisk om sjefen for Verdens Helseorganisasjon. Denne opprinnelige versjonen av EU-rapporten er altså blitt sensurert, men New York Times har tilgang til den. Den amerikanske avisen har også hatt tilgang til e-poster mellom ulike EU-diplomater der det refereres til de kinesiske protestene mot rapporten. Mektige EU-topper har så bestemt seg for å bøye av for Beijings trusler.

Den åpenbare sannheten

Kinas hårsåre fremferd er på ingen måte ny. Kinesiske ledere mener tydeligvis at Kina ikke bare skal være hevet over kritikk, men også over objektive beskrivelser av negative hendelser, forløp og prosesser i Kina. Norge var flere år ute i kulden etter at Nobels fredspris ble delt ut til nå avdøde opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010. For å smigre kinesiske makthavere nektet derfor den norske regjeringen å møte Dalai Lama da han kom til Norge i 2014.

På samme måte ønsker nå Beijing å skremme andre land bort fra å omtale det åpenbare i forbindelse med koronautbruddet; at det faktisk startet i Kina i våtmarkeder som myndighetene nekter å stenge permanent, at landet stilnet leger som advarte om viruset, samt kinesernes forsøk på å nedtone dets spredning og alvorlighetsgrad de første ukene.

Istedenfor er det globale narrativet Beijing ønsker å dyrke frem, et Kina som bidrar med medisinsk kunnskap og smittevernsutstyr til hele verden. Europeiske nasjoner, deriblant Norge, vurderer å holde seg for nesen og kjøpe det narrativet, for å opprettholde et godt handelsforhold til Kina når koronapandemien en dag begynner å ebbe ut.

LES OGSÅ: FN-sjef: Koronapandemien er i ferd med å bli en menneskerettskrise

Verden er redd for Kinas vrede

Disse kinesiske overtrampene under koronakrisen er imidlertid bare toppen av isfjellet. Det er mye som tyder på at Kina generelt etter at Xi Jinping ble president i 2013 har trappet opp menneskerettsbrudd og det høyteknologiske overvåkningssamfunnet. Hardest har det gått utover den muslimske uigur-minoriteten. Over 1 millioner uigurer er plassert i interneringsleire for å eliminere deres muslimske identitet. Moskeer blir systematisk destruert, og det finnes rapporter på at kinesiske menn blir plassert hos uigurske kvinner hvis ektemenn er plassert i interneringsleire.

Beklageligvis har det vært lite motbør mot denne behandlingen av uigurene, ikke bare fra europeiske land, men også muslimske land har glimret med sitt fravær i dette oppgjøret mot Beijing. Verden er rett og slett for redd for det kinesiske sinnet, og hva det kan medføre for handel og økonomi. Og det kinesiske sinnet er reelt, det fikk selv den tysk-tyrkiske fotballstjernen Mesut Øzil erfare, da han la ut en kritisk post i sosiale medier om behandlingen av uigur-minoriteten. Kampene til laget hans Arsenal ble svartelistet på kinesisk TV, hans kontoer på sosiale medier ble bannlyst på kinesisk Internett og han ble fjernet fra den kinesiske versjonen av et fotballspill.

Berettiget Trump-politikk

USAs president Donald Trump kan kritiseres for mye, men hans kritikk av Kina og ønske om et USA som er mer uavhengig av Kina, er berettiget. Hans utenriksminister Mike Pompeo har også vært den tydeligste vestlige kritikeren av det formidable overgrepet mot uigur-minoriteten.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Spaltist