Klima

På overtid igjen

Vi begynner å kjenne mønsteret når verdens nasjoner møtes til klimakonferanser. Bevegelser tas med museskritt.

Interessemotsetningene mellom fattige og rike land er så store at det sitter langt inne å komme med innrømmelser. I Lima ble det bevegelse på slutten, men to ukers forhandlinger måtte til, og avtalen kom på plass først 30 timer på overtid.

Reaksjonene fra miljøforkjemperne er også gjenkjennelige fra tidligere klimatoppmøter. De er skuffet over hva politikerne får til. Fremdrift og tempo er for lavt hvis verden skal nå det langsiktige målet om at global oppvarming ikke skal være mer enn to grader sammenlignet med førindustriell tid.

Politikere og miljøaktivister spiller to forskjellige roller. Det ville ha vært en sensasjon om pressgruppene sa seg fornøyd med de avtalene diplomater og ministre har forhandlet seg fram til.

200 land ble i Lima enige om et dokument som skal legge til rette for et mer offensivt klimamøte i Paris om ett år. Dokumentet Lima Call for Climate Action, presenterer en rekke muligheter for hvordan verdens ledere kan komme til enighet om en global klimaavtale. For noen land er det et stort skritt å sette slike muligheter på papiret. For andre er det en selvfølge.

Kina og USA sto som vanlig på hver sin side i en mannejevning som angår alle verdens mennesker. Uenigheten mellom de to stormaktene holdt på å føre til at Lima-toppmøtet ble en fiasko.

Vi skulle gjerne sett at verdens stater hadde maktet å komme lenger, men her nytter det ikke med ønsketenkning. Når interessemotsetningene er så sterke, må vi akseptere at det er retningen som er viktig, ikke hvor langt man kommer for hvert enkelt tiltak eller møte.

«Vi fikk det vi ønsket» sa Indias miljøvernminister Prakash Lavedekar etter at avtalen var på plass. Han sa seg tilfreds med at teksten fastslår at det er rike land som må gå i front for klimakuttene og gi økonomisk støtte til utslippskutt i utviklingsland.

Miljøvernminister Tine Sundtoft sier at hun er fornøyd med at tidsplanen til møtet i Paris holdes. Forventningsbuen er spent høyt foran Paris-møtet, som blir en ny milepæl. Vi må være forberedt på at det blir nye runder med overtid, men heldigvis har mange politikere skjønt at vi allerede er på overtid med hva den globale oppvarming fører til. Èn ting kan vi være sikre på: Miljøaktivister og politikere kommer ikke til å rose hverandre da heller.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima