Matias (22) leder unge, konservative vestlendinger: – Altfor viktig til å bli overlatt til hedningene

VIL PÅ STORTINGET: Nå stiller jusstudenten til stortingsvalg: – Sann tro skal påvirke politikken vår. 

BERGEN: Matias Garnes leder Unge Konservative i Vestland.
Publisert Sist oppdatert

Det er skolevalg i 2019. Matias Garnes går på Framnes videregående skole og skal stemme KrF.

I stemmeboksen oppdager Garnes et parti på en av sedlene som han ikke har hørt om før: Partiet de kristne, som senere skal skifte navn til Konservativt. 

Tilbake igjen på internatet, tar han frem datamaskinen og finner programmet deres på internett. Da slår det ham: 

– Hæ!? De står jo for det samme som meg, gjenforteller han i dag. 

Samme kveld melder han seg inn i partiet. 

Dannet lokallag

Det regner i Bergen, når Vårt Land møter den nå 22 år gamle juss-studenten, like i nærheten av Det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen. Over skulderen har han en svart ryggsekk med studiebøker i – og en bibel med gullsnitt, som han alltid har med seg. 

Helt siden Unge Konservative så dagens lys i Vestland, har Garnes ledet lokallaget. Partiet er kjent for å ha kontroversielle meninger, som de snakker høyt om. Senest i helgen møtte demonstranter opp utenfor Konservativt Forum i Bergen med bannere med påskriften: «Stopp folkemordmøtet!». De hadde nemlig invitert en tidligere rådgiver av Israels statsminister, Benjamin Netanyahu.

STUDENT: Matias Garnes studerer juss i Bergen.

Garnes er derimot lavmælt når han forteller om synet sitt på abort, kjønn, familie og LHBT+-politikk. Han mener partiet hans har fått en viktig rolle i norsk politikk, selv om de ikke har noen på Stortinget.

– Vi er med å forme den politiske debatten, sier han. 

De siste årene har flere medier skrevet om en bølge av unge, konservative menn i Vesten. Garnes forteller at det er en trend Unge Konservative merker godt. Da de nylig inviterte til «pizza og politikk», var det bare to kvinner som møtte opp.

– Og en av dem var konen min, sier han og småler, før han legger til: 

– Det gir meg mye håp, fordi landet bygges av menn som for brenner for det.  

Tro og politikk

Garnes var inntil nylig ungdomsleder i menigheten Betlehem av Indremisjonsforbundet i Bergen. Nå kan man se ham på valgplakater for Konservativt. De aller fleste i partiet er kristne – man må nemlig bekjenne seg til den kristne tro for å ha et verv i partiet. 

Garnes mener det er en viktig paragraf, fordi tro og politikk henger tett sammen. 

– Sann tro skal påvirke politikken vår, sier han. 

Sann tro skal påvirke politikken vår

Matias Garnes, Konservativt

Jusstudenten legger ut på et lengre resonnement om at måten Jesus omtales som en konge i Bibelen, blir videreført i historien, i tilknytningen mellom kristne konger og staten.

– Politikken er altfor viktig til å bli overlatt til hedningene, sier han. 

Samtidig understreker Garnes at han vil ha et formelt skille mellom stat og kirke. Han snakket heller aldri om partipolitikk fra talerstolen i Betlehem – selv om han vil mene at Bibelen tar opp noen politiske tema. 

Forsvarer bibelsk argumentasjon

Konservativt er kjent for en restriktiv innvandringspolitikk. Samtidig vil mange kristne hevde at Bibelen tar til orde for å ta imot flyktninger og innvandrere.

– Hva sier du til dem som hevder at Bibelen tar til orde for en liberal innvandringspolitikk, Garnes?

– Jeg tror moderne kristne i Norge ofte leser Bibelen feil, sier han. 

Garnes mener Skriften sier at du først og fremst skal ha omsorg for dine egne, og viser til et bibelvers i Paulus brev til Timoteus for å understreke poenget:

«En som ikke har omsorg for sine nærmeste, og særlig for sin egen familie, har fornektet troen og er verre enn en vantro».

Han mener også at man bør prioritere kristne innvandrere. 

– Vi har mer til felles med dem og deres verdier er mer forenlige med norske verdier, sier han. 

Åpen for KrF-samarbeid

Garnes hørte først om partiet han nå stiller til valg for, da han sto i en valgboks med en stemmeseddel for KrF i hendene. Nå mener han de har bidratt til å dra KrF lenger mot høyre. 

Jusstudenten er fjerdekandidat for partiet i Hordaland valgdistrikt. De siste målingene har gitt partiets støttespillere god grunn til å smile. I NRKs nylige supermåling som de publiserte i mai, fikk de 0,6 prosent. I en måling statskanalen gikk ut med tidligere samme måned, fikk de 1,5 prosent. 

Garnes tror ikke han selv får plass på Stortinget, men mener det er en konservativ bølge i samfunnet. 

– Jeg tror at å vinne hjertene til unge menn her i landet, må være vår langsiktige strategi. De har en iver for et land som vi opplever at i stor grad blir ruinert av gudløs og dårlig politikk. Det er ikke et prosjekt som vil bli fullført i løpet av ett stortingsvalg, sier han.

– Vi må rette blikket mye lenger frem, legger han til.