Leder

Vårt Land mener: Nå må vi bidra til et Libanon i krise

Mer enn noe annet behøver og fortjener Libanons befolkning fred og samhold. Eksplosjonen på tirsdag kan ha gjort denne oppgaven enda vanskeligere for myndighetene. Norge bør bidra, skriver Vårt Land på lederplass.

Eksplosjonen i Beirut har rystet en hel verden. I skrivende stund vet vi ikke hvor mange som er omkommet, men det er langt over 100 personer. 4000 er skadde og rundt 250.000 kan ha fått ødelagt hjemmene sine – og det i et land som allerede kjemper mot sin verste økonomiske krise på flere tiår.

Krevende gjenoppbygging

Våre tanker går til befolkningen, både Beirut og i resten av Libanon. Mange liv er tapt, enda flere liv er i ruiner på grunn av skadene og pårørendes tap. Dessuten er befolkningen dypt preget av det som har skjedd. Hendelsene forsterker manges følelse av håpløshet, pessimisme og frykt for framtiden. I et land som får 80 prosent av sine matforsyninger fra utlandet, vil det bli vanskelig for mange å møte helt primære behov. Allerede nå er det mangel på matvarer i hyllene og prisene vil stige. Befolkningen i Libanon er fattige, mange vil streve med å få gjenoppbygget sine hus og leiligheter.

Foreløpig er det ikke tegn på at eksplosjonen i Beirut skyldes terrorisme, men det kan ikke helt utelukkes. Libanon har i uforholdsmessig stor grad fått smake konsekvensene av uroen i regionen.

Huser flere flyktninger enn noen

Det er ikke veldig lenge siden Libanon ble kalt «Østens Sveits», og Beirut «Midtøstens Paris». Særlig Beirut tiltrakk seg forretningsfolk og intellektuelle i stort omfang. Borgerkrigen, som startet i 1975, satte en stopper for denne utviklingen. I realiteten har landet hele tiden vært brukt av grupper og land som har utnyttet de etniske og religiøse motsetningene til å styrke egne interesser. Det har fått tragiske konsekvenser for befolkningen, som har vært ute av stand til å samle seg om de krevende utfordringene landet står overfor. I tillegg huser landet flere flyktninger enn alle andre land i verden – de fleste fra Syria, sammenlignet med befolkningens størrelse.

Hjelp underveis

Mer enn noe annet behøver og fortjener Libanons befolkning fred og samhold. Eksplosjonen på tirsdag kan ha gjort denne oppgaven enda vanskeligere for myndighetene. Flere land har allerede meldt at hjelpesendinger og økonomisk støtte er underveis. Norske myndigheter gjør klokt i å bidra med økonomisk hjelp. Vi må også bidra med helsepersonell og medisiner, slik libanesiske myndigheter har spurt om.

LES MER:

• Midt under messa eksploderte Beirut. Se den sterke videoen fra den katolske menigheten nær eksplosjonsstedet.

LES OGSÅ: Færre klarer å få sendt penger hjem til fattige slektninger under koronakrisen. Det gjelder også mange av gjestearbeiderne i Beirut.

Kristne er Midtøstens håp, sa den libanesiske teologen Martin Accad i et intervju med Vårt Land i fjor.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder