Leder

Presidenten og loven

Om presidenten skulle stanse den rettslige granskingen, er USA alvorlig svekket som rettsstat og demokrati.

Kan en president bryte loven uten at det får konsekvenser for ham? Dette spørsmålet er i ferd med å bli aktuelt etter at to av president Donald Trumps nære medarbeidere er blitt funnet skyldig i lovbrudd.

Dommen mot Trumps valgkampleder Paul Manafort har ikke noe med presidenten å gjøre. Manafort er dømt for økonomiske misligheter med en strafferamme på 80 års fengsel. Men ikke noe av dette skjedde i Trumps tjeneste.

LES OGSÅ: Protestvalg kan felle Trump

Det viktige med denne domfellelsen er at den viser at spesialetterforsker Robert S. Mueller ikke driver med en oppkonstruert heksejakt, slik Donald Trump til stadighet påstår. Det gjør det mye vanskeligere for Trump å få Mueller sparket fra jobben.

Mueller kommer i tida som kommer til å etterforske flere av Trumps nærmeste. Dersom han finner grunnlag for det, kan han komme til å innkalle Trump selv til offentlig avhør. Der kan han bli grepet i løgn – slik Bill Clinton opplevde i Lewinsky-saken. Men som denne saken viser er det ikke nok at en president blir avslørt som løgner for at han skal bli avsatt.

Alvorligere for Trump er at hans egen advokat har tilstått ulovlig valgkampfinansiering og hevder at det skjedde på ordre fra Trump. Advokatens ord er ikke noe bevis. Men det er ikke særlig troverdig at advokaten betalte kvinner for å tie om påståtte sex-eventyr med Trump uten at Trump visste det.

En amerikansk president kan ikke mens han sitter i embetet tiltales for vanlig kriminalitet. Derimot kan det reises riksrettssak mot ham. Det er mer en politisk enn en juridisk prosess, og med republikansk flertall i Kongressen, blir det neppe reist noen sak. Selv om demokratene skulle vinne flertall, er det usannsynlig at han ville bli dømt, fordi det krever to tredjedels flertall i Senatet og medvirkning fra Høyesterett.

LES OGSÅ: Skal ha spionert på bønnefrokost

Det er til sjuende og sist velgerne som må avgjøre om en presidents lovbrudd og løgner skal resultere i at han mister tilliten. Så langt er det ingen ting som tyder på sviktende støtte blant Trumps tilhengere.

Det er likevel viktig at rettsapparatet får fortsette med sin uavhengige gransking. Om presidenten skulle stanse den, er USA alvorlig svekket som rettsstat og demokrati.

Trykket i Vårt Land 23. august 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder