Nyheter

Protestvalg kan felle Trump

Eksperter mener riksrett mot Donald Trump blir mer og mer sannsynlig. Men mye avhenger av mellomvalget i USA i høst.

Sluttrapporten til spesialetterforsker Robert Mueller er sammen med mellomvalget i høst det som vil bestemme Donald Trumps videre skjebne.

– Det som har skjedd de siste dagene er isolert sett ikke nok, mener Svein Melby, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Den eneste måten en president kan fjernes på er gjennom riksrett, hvis han ikke går av selv. Det er flertallet i Representantens hus som bestemmer om riksrettprosessen skal settes i gang, og Senatet som dømmer.

– Riksrett er politikk, ikke juss. Republikanere har flertall i Kongressen. Det blir spennende å se om velgerne reiser seg i protest i november. Blir det demokratisk flertall, vil dynamikken endre seg, tror Melby.

LES OGSÅ: Tre av fire evangelikale kristne støtter Trump

Skyldig

– Takk, West-Virigina. Jeg elsker dere! Trump tvitret begeistret etter folkemøte i Charleston på en dag som mange betegner som den mest dramatiske hittil for presidenten. Da ble det kjent at Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med føderale myndigheter. Han har erklært seg skyldig i tiltalepunkter som omfatter ulovlig valgkampfinansiering, banksvindel og unndragelse av inntektsskatt, samt å ha gjort to utbetalinger med den intensjon om å påvirke et valg, i følge NTB.

I en føderal domstol sa Cohen at han på vegne «kandidaten til et føderalt embete» – altså Trump – hadde betalt penger til to kvinner for å ikke å snakke offentlig om et påstått forhold til Trump.

– Jeg deltok i dette opplegget, som for min del fant sted på Manhattan, med hovedformål om å påvirke valget, sa Cohen under ed.

Omtrent samtidig, i en annen domstol, ble presidentens tidligere valgkampsjef Paul Manafort, kjent skyldig i skattesvindel og banksvindel.

«Keep America great»

Men Trump nevnte ikke dette for tilhengerne som hadde møtt opp med plakater hvor det sto: «Keep America great» – som Trump tidligere i år annonserte som slagordet for presidentvalget i 2020.

Svein Melby sier at dersom republikanerne går på en baksmell i kongressvalget, kan det bli politisk kostbart for dem å være alliert med Trump.

– Da kan de stilltiende distansere seg og åpne opp for å bruke riksrettvåpenet, sier Melby, som understreker at støtten til Trump fortsatt er svært sterk.

– Velgerne ser ham som et instrument til å sparke eliten på skinnleggen, og den misnøyen sitter dypt.

LES OGSÅ: Første muslimske kvinner i kongressen

De i midten

Førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, Hilde Restad, sier de siste dagers hendelser åpenbart er alvorlig for presidenten, når Michael Cohen hevder Trump ba ham gjøre noe som er brudd på valgkampfinansieringsloven.

– Det er et viktig tilbakeslag, og helt klart fakta som vil bli en del av en mer og mer sannsynlig riksrettssak, dersom demokratene vinner i november, sier hun. Restad mener også at hans harde velgerkjerne sannsynligvis ikke vil ombestemme seg.

– Men mange i midten synes nok ikke dette lover bra. Vi får se i november hvor stor påvirkning det vil få.

Svein Melby tror det kommer flere tiltaler som følge av Muellers etterforskning etter hvert, som en del av det puslespillet han setter sammen for å trekke en endelig konklusjon om Russlands eventuelle innblanding i det amerikanske presidentvalget.

– Dersom konklusjonen skulle bli at russerne ikke bare har prøvd å påvirke det amerikanske valget, men at det har skjedd i kompaniskap med Trumps valgkamp-folk, snakker vi om en alvorlighetsgrad som er større enn Watergate, sier han.

Watergate-skandalen førte i 1974 til at president Richard Nixon gikk av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter