I slutten av april ble det kjent at SV vil utvide grensen for selvbestemt abort til uke 22. De vil dessuten avskaffe abortnemndene. Rødt har gått inn for det samme.
Vedtaket ble møtt med skepsis og innvendinger fra store deler av befolkningen. Flere trakk seg fra partiet i protest. Heller ikke blant SVs muslimske velgere – og dem er det en god del av – ble det omdiskuterte vedtaket tatt godt imot. Langt fra alle muslimer er positive til at det skal være mulig å abortere et nær levedyktig foster.
Til tross for at SV har sagt de vil legge seg på en pragmatisk linje, og kjempe sammen med Arbeiderpartiet, MDG og Venstre for selvbestemt abort «bare» fram til 18. svangerskapsuke, blir også dette altfor liberalt for praktiserende muslimer.
Dermed blir det nærmest umulig for mange i denne velgergruppa å stemme til venstre i år.
[ Slik pågår et sperre-drama for KrF under radaren ]
Abort som regel forbudt
I likhet med i kristendommen, blir livet ansett som hellig i islam. Den generelle holdningen til abort er derfor at det er haram, altså forbudt.
I Koranen nevnes ikke abort eksplisitt, men det finnes koranvers som legger grunnlaget for abortspørsmålet i islamsk tenkning, blant annet i surah 17, vers 31:
«Og drep ikke deres barn av frykt for utgifter; Vi forsørger dem og dere. Sannelig, å drepe dem er en stor synd.»
Ifølge islamsk teologi kan abort utføres i enkelte tilfeller, der det foreligger tungtveiende grunner, og før fosteret har fått en sjel. Det er uenigheter rundt når fosteret får sjel, og tolkningene varierer fra 40 – 120 dager. Ingen retninger støtter abort etter 120 dager. Etter denne perioden blir abort derfor ansett som et drap, ifølge hadither.
Spørsmålet da er om norske, praktiserende muslimer vil stemme på et parti som nettopp har liberalisering av abortloven på programplanen.
Til tross for at muslimsk lære altså åpner for abort i enkelte tilfeller, er muslimske velgere flest konservativt innstilt til abort.
Spørsmålet da er om norske, praktiserende muslimer vil stemme på et parti som nettopp har liberalisering av abortloven på programplanen.
Moralsk dilemma
Ifølge SSB-rapporten Innvandrere og stortingsvalget 2017, stemmer muslimer flest til venstre, uavhengig av hvordan de praktiserer religionen. Hele 85 prosent av innvandrere med medlemskap i muslimske trossamfunn stemmer Arbeiderpartiet, SV eller Rødt. Rapporten viser dessuten at jo hyppigere en deltar på religiøse aktiviteter, jo mer skeptisk er man til selvbestemt abort.
OK, så kan muslimer kanskje droppe å stemme røde partier i år? Kanskje kan man stemme på noe annet.
Men det skal ikke være enkelt å forlate de rødgrønne partiene heller. For det er partiene som er tydeligst på hvilken side de står i mange muslimers hjertesak: Israel/Palestina-konflikten.
Det er svært få ting som appellerer mer til muslimske velgere enn et tydelig standpunkt i Midtøsten-konflikten. Med oppblussingen av konflikten før sommeren friskt i mente, kan dette bli en viktig sak for mange i årets valg.
Valget i år blir utvilsomt vanskelig for mange praktiserende, norske muslimer. Et skikkelig moralsk dilemma.
SV innser det kanskje ikke, men de har skapt ordentlig hodebry for sine muslimske velgere i år. Mange står i et uløselig moralsk dilemma.
For hva veier de tyngst? Et nesten levedyktig barn i magen eller et tydelig «ja til et fritt Palestina»?
Og hva med fjerning av statsstøtten til HRS? Eller en human flyktningpolitikk? Det er også temaer som er viktige for norske muslimer flest, og som gir god grunn til å stemme på partiene til venstre.
Valget i år blir utvilsomt vanskelig for mange praktiserende, norske muslimer. Et skikkelig moralsk dilemma.
Vurderer KrF
En imam jeg nylig snakket med sitter også med det samme inntrykket; mange muslimer står ved et veiskille ved årets valg. Ifølge han har flere sagt at de ikke kommer til å stemme rødgrønt ved valget i år, og at mange nå lener seg mot å stemme KrF, nettopp på grunn av deres mer konservative syn på abort.
Også jeg kjenner flere valgforvirra muslimer som sier det kommer til å bli vanskelig for dem å stemme rødgrønt – til tross for dette er noe de har gjort i alle år – og at flere vurderer KrF. Det eneste som holder dem tilbake er partiets støtte til Israel, samt deres særlige fokus på kristendom.
[ Fredsavtale før ambassadeflytting ]
Andre synes det blir så vanskelig at de ikke har planer om å stemme i det hele tatt. Det vil i så fall være svært uheldig, men tanke på at valgdeltagelsen blant innvandrere generelt er lavere enn resten av befolkningen: 55 prosent av de med innvandrerbakgrunn stemmer ved valg, sammenlignet med 80 prosent av den etnisk norske befolkningen, ifølge SSB.
Ble de glemt?
Jeg har ikke sett at SV har gjort så mye for å overtale norske muslimer om at de vil ha en abortpolitikk som ivaretar deres verdisyn. Kanskje glemte de dem?
SV vet selvfølgelig at de har et stort nedslagsfelt blant norske muslimer. De vet nok også at denne velgergruppen i en del saker er mer verdikonservative enn partiet. Derfor er det overraskende at Lysbakken og co ikke har brukt mer tid på å snakke direkte til den muslimske velgergruppa om det radikale abortvedtaket. Om ikke annet, så for å overtale dem til å stemme SV likevel.
Det nærmer seg valgdag. Vi kan ikke se bort fra at færre muslimske velgere stemmer til venstre i år. Dersom det blir tilfelle, finner kanskje de røde partiene svaret i en abortpolitikk som gikk for langt for mange muslimske velgere, og en kommunikasjon som kom til kort.