Analyse

Slik trener SV til høstens maktjakt

Holder SV koken, blir valgnatten en feststund. For lokale valg har nemlig vært bunntrist siste tiår.

Oslo  20190326.
Partileder Audun Lysbakken på pressemøte før landsmøtet som starter fredag. Nestleder Kirsti Bergstø t.h og partisekr.Audun Herning t.v.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vårens landsmøter er startskudd for årets valgdrama. Vårt Land gjør formsjekk av partiene før lokalvalget, og SV styrker seg: Stabilt gode galluptall – og endelig dreis på medlemsverving og organisasjon.

• Tilstand: Det var etter krisetallet 4,1 ved kommunevalget i 2011 at Kristin Halvorsen takket for seg og Audun Lysbakken overtok lederjobben året etter. Partiet var tungt slitt etter rødgrønne regjeringsår. Først ved stortingsvalget i 2017 var partiet oppreist til trygge sifre på 6-tallet.

Også noe brast for SV da Knut Arild Hareide tapte retningsstriden i KrF: Hareides modell ville plassert SV på utsiden, men med viktig vippemakt over en sentrum/venstre-regjering. Dagens protestrolle mot flertallsmakten er likevel en posisjon rød grasrot trives godt med.

LES OGSÅ: Historisk krisemåling for KrF – valgforsker snakker om partiets overlevelse

• På spill: Helgens landsmøte kan by på flere oppgjør om hvor grønt SV skal være: Omfanget av vindkraft på land, bompenger og kraftkabler for et mindre fossilt Europa. Strid om nestledervervet landes, men uansett:

SV sliter ikke med fløykamp som for noen tiår siden. Den gang var partifolk gjerne mer opptatt av å stå for rett linje enn å vinne valg. Landsmøtet er som i andre partier også treningshelg og avspark for politikk og retorikk som skal kapre velgere i høst.

Men ordførermakt står knapt på spill. For partiet har bare én: I Oslo, der SV må ut i tøff og polarisert valgkamp for å redde byrådet de sitter i.

LES OGSÅ: Gallupanalyse: Slik er det blitt full krise for KrF og Venstre

• Håpet: Mer makt i byene er et av valgmålene for SV. Trondheim, Bergen, Tromsø, Sandnes, Lillehammer – dette er bare noen av stedene der ferske galluper spår god økning av lokale representanter.

Om Ap forblir svekket, kan nettopp SVs styrke og støtte bli avgjørende for om rød side tar makten i høst. Lokalvalget kan også bli en forhåndsvisning av mulige scener ved neste stortingsvalg:

Nettopp SV og andre «raddispartier» i fremgang kan få en mer avgjørende rolle i rødt maktspill. Høstens valg kan fortelle hva slags muskler SV har.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Analyse