Meninger

Macho-Jesus

Glem bildene av en mild Jesus med ­hodet på skakke. Den egentlige Jesus spør om du er tøff nok.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Machomennene protesterer mot den feminine kirken. Ifølge flere artikler i Vårt Land de siste månedene, blir det rett og slett for mye snakk om «myke og feminine» verdier. Vi snakker om nestekjærlighet, toleranse, omsorg for de svake, og å vende det andre kinnet til.

LES MER: – Jesus var en mannemann med draget på damene

Truet maskulinitet

Flere av påstandene kommer fra den relativt mannstunge katolske kirken. Pater Olav Müller mener prester «av frykt for å miste sine trofaste tilhørere kun snakker om 'milde Guds lam' framfor 'Løven av Juda'». Dominikanermunk Haavar Simon Nilsen legger til at «kristenheten i dagens Norge legger veldig stor vekt på det relasjonelle», «unngår det som kan vekke anstøt», er «konfliktsky» og «avstår fra å ta en del oppgjør». Konklusjonen hans er at det han kaller «den maskuline identitet» er truet i kirken.

LES MER: Slik kan kirken bli mer macho

Knuser stein

Den påståtte konfliktskyheten er tydeligvis ikke mer konfliktsky enn at den har tatt opp kampen mot den rakryggete «maskuliniteten» og presset den fullstendig ut på sidelinjen.

Mer interessant er at det skal være en feminin egenskap å være feig og konfliktsky. Det minner mer om å feste en kvinnelig merkelapp på det man ikke liker. Hvis du drar rundt til hovedkontorene til konservative kristne organisasjoner, som tradisjonelt nesten bare har mannlige ledere, ser du altså aldri noen konfliktsky menn inne på kontorene. Nei, de er ute knuser stein og slåss mot bjørner. Åndelig talt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dameavdelingen

Det sterkeste budskapet er at Jesus tydeligvis er altfor feminin, siden han snakket såpass mye om omsorg for de svake og å vende det andre kinnet til. Sånn er det altså blitt, til tross for at den klassiske kirkekunsten framstiller ham med smalt, blekt ansikt, langt bølgende hår og hodet litt på skakke. Den egentlige Jesus spør deg om du er tøff nok. Vel å merke hvis du er mann.

Jeg er rett og slett ikke sikker på om jeg passer inn alt dette testosteronet. Dessverre leser nok ikke Gud og Haavar Simon Nilsen bloggen til Elin Ørjasæter. Hun skriver denne uken at framtiden tilhører de ­androgyne. Hvis jeg kommer til himmelen, må jeg nok be om å få en plass i dameavdelingen.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger