Nyheter

Slik kan kirken bli mer macho

Ansgar-rektor foreslår mer olje og søl i søndagsskolen. DEBATT: Hvordan kan kirken bli mer macho?

Vårt Land skrev i går om den kvinnelige dominansen i kirken, og hvordan menn i USA har dannet egne mannekirker fordi de var lei av å bli satt på sidelinjen.

DEBATT: Hvordan kan kirken bli mer macho?

– Hvis menn har behov for mer macho aktiviteter, bør de klare å få til dette uten å danne et eget kirkesamfunn, sier rektor ved Ansgarskolen, Harald Nygård.

Han mener likevel at det er nødvendig at menn får være menn i kirken, og sier dette handler om at samværsformene må bli mer tilpasset menn.

– Aktivitetene må være mer tilpasset gutter, det må være rom for mer støy og bråk, olje og skitt, sier Nygård.

– Er kirken blitt for feminisert?

– Det blir galt å frykte at kirken blir feminisert. Forskjellen i dag sammenlignet med tidligere, er at det nå er flere kvinner også i ledelsen. Men kvinner har alltid dominert menighetsarbeide, og det er klart at man skulle ønske seg en større grad av mannlige ledere i barne- og ungdomsarbeidere slik at også dette fikk en mer maskulin karakter.

Følelser på fotballkamp. Han poengterer at også i det andre menighetsarbeidet kan uttrykksformene bli mer tilpasset menn.

– Det er jo interessant at mannfolk er fryktelig flinke til å vise følelser på sportsarrangement, men ikke i kirken. Hvorfor vet jeg ikke, og man kan jo ikke begynne med fotballkamp i kirkeskipet, men kanskje må vi ha litt mer høylytte rop og maskuline uttrykk også i gudstjenestelivet, sier Nygård.

– Stereotypisering, sier leder i Norsk kvinnelig teologforening, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes til Vårt Land om Nygårds etterspørsel av flere maskuline aktiviteter. Også leder for Trosopplæringsreformen Paul Erik Wirgenes sier i tirsdagens Vårt Land at kirken er nødt til å være bevisst på at den har uttrykksformer som favner både kvinner og menn.

– Unødvendig diskusjon. – Jeg tror stereotypisering om hva som passer menn og hva som passer kvinner er farlig. Kirken må ha et tilbud som når barn og ungdom av begge kjønn, av ulik seksuell legning, og på ulike geografiske steder, sier Jusnes, som synes det er en unødvendig diskusjon om kirken er blitt for feminisert:

– Antallet kvinnelige prester er cirka 20 prosent. Det beyr at vi er langt unna å utgjøre halvparten av presteskapet, og da er det ingen fare for mannens situasjon ennå. Denne diskusjonen sier ingenting om virkeligheten i kirken i dag, og på en måte setter den oss litt tilbake i utviklingen. Nå har kvinner stått opp og latt sin stemme bli hørt i kirken i femti år. Og det ser jeg ikke på som et problem. Det ser jeg bare på som en stor velsignelse, sier Jusnes.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter