Nyheter

‘Androgyn’ og ‘Don Juan’

I dag ville Jesus vært ekstremsport-typen med drag på damene, sier ­Jesus-tolker Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete.

Også i dag henger det «feminine» stempelet ved Jesus, mener to av dem som har tolket Jesus som rollefigur. Både Hans-Erik Dyvik Husby og Frank Kjosås er kritiske til et helgenbilde av Jesus.

Husby spilte Jesus i en oppsetning av musikalen Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret i Oslo.

LES SAKEN: Jaktet på en mandig Jesus

Draget på damene

– Hvordan tolket du Jesus?

– Vi gjorde Jesus om til en rockestjerne. Han var en typisk mannemann, med draget på damene. Kanskje en litt sånn Don Juan, som forsto damene bedre enn Judas gjør. Damene syntes nok også han var sexy.

Han mener Jesus var en som ingen forsto seg helt på.

– Selv ikke hans egne skjønte ham fullt ut, sier Husby.

Han tror Jesus var en isolert person med et annet perspektiv på verden og at han hadde en innebygd konflikt i seg: Han skulle være både mann og Guds sønn.

– Hele tiden lå dette over ham: Er jeg bare en rar fyr eller har jeg krefter fra «outer space»? Det var med disse øynene jeg så ham, forteller Hans-Erik Dyvik.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ekstremsport

Han var opptatt av å få fram den aggressive siden til Jesus.

– Det er ikke sikkert det var så kult å være Jesus, heller. Han fikk mye tyn og måtte ta mye pepper for ting han ikke hadde gjort.

Dyvik forteller om et forskningsprosjekt som prøvde å finne ut hvordan Jesus faktisk så ut.

– Han var fra Midtøsten, og han hadde derfor sannsynligvis tett kroppsbygning og svart, buskete hår. Under renessansen kom det androgyne uttrykket som gjør Jesus til en slags tannløs fyr uten noe særlig futt i. Dette bildet tror jeg henger litt i.

– Men da mister Jesus sin funksjon. Han får ikke gjort noe særlig. Men en sterk Jesus, en ekstremsport-Jesus, tror jeg kanskje vi trenger. Jeg tror nok Jesus i dag ville ha hoppet i fallskjerm og stått på snowboard.

SE BILDESERIE: Jesus har blitt avbildet utallige ganger gjennom historien

Hipster-Jesus

I fjor spilte Frank Kjosås Jesus på Det Norske Teatret.

– I dag har vi fått en slags hipster-Jesus. Han er tynn, slank, velstelt og med skjegg og bart og kunne gått på Grünerløkka uten at folk hadde brydd seg, sier Kjosås.

Han tror den virkelige Jesus var en fyr som mange i ledende stillinger i dag ville ha avskrevet ganske fort.

– Han ville gått sammen med de prostituerte, alle som folk ikke vil ha med å gjøre i dag. Han hadde ikke kommet i regjering, for å si det sånn, sier Kjosås.

Skuespilleren er ikke kristen selv. Han fikk flere overraskelser da han leste seg opp på rollen som Jesus:

– Helgenbildet som er skapt stemmer ikke for meg. Han oppleves ikke som bare mild og god. Han slår meg som ekstremt svart og hvit og ganske unyansert. Det var enten, eller. «Jeg kommer ikke med fred, men med sverd», kunne han plutselig si. For et voldsomt statement!

Maskulin og skrøpelig

Tegner Peter Madsen har også tolket Jesus på sin måte. Han har laget den prisbelønnede tegneserien Menneskesønnen, som bygger på de fire evangeliene i Det nye testamentet.

– Når man leser evangeliene opptrer Jesus som vidt forskjellige personer. Enkelte steder er han veldig maskulin, andre steder skrøpelig. Noen steder virker han nærmest psykologisk ubalansert, mens han andre ganger framstår som en klippe, sier Madsen.

Selv har han valgt å veksle mellom Jesu ulike uttrykk.

– Det er steder hvor han ser veldig muskuløs ut. Andre ganger har jeg tegnet ham tynn og svak, sier Madsen.

Han forteller at han laget 20 til 30 forskjellige versjoner..

– Men jeg har endt opp med utgangspunktet: At det viktigste er å fortelle selve historien. Å individualisere ham for mye, for eksempel gjøre ham liten, tykk og rødhåret, ville gjort at oppmerksomheten ble rettet mot utseendet hans. Jeg valgte en klassisk løsning: Jesus med halvlangt hår, men jeg har gjort ham mørk i huden og med sort hår. Jeg ønsker at leserne kan få bevare sitt indre bilde av ham.

Likevel har Madsen vært opptatt av å få med Jesu feminine sider:

– Jesus er Guds inkarnasjon. Jeg også vise at han er et menneske som favner både mannen og kvinnen. Han er mann, men må romme kvinnelige egenskapene.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter