Film

Klimafilm om prest til Oslo

First Reformed fikk ikke normal kinodistribusjon i Norge, men tre nisjekinoer går nå sammen for å vise filmen i Oslo.

First Reformed er et sterkt comeback for regissør Paul Schrader, og vi mener den fortjener et norsk publikum, sier Silja Espolin Johnson.

Hun er programsjef for Kunstnernes Hus Kino i Oslo, som siden 2016 har vist filmer som går i dialog med kunstens verden. Nå har kinoen inngått et samarbeid med to andre nisjekinoer i Oslo, Vega Scene og Cinemateket.

LES MER: Martin Scorseses spelefilm Silence er eit meisterverk om religiøs tru.

Spleiselag

Samarbeidet innebærer at de spleiser på import og distribusjon av noen filmer i løpet av året, som vil bli vist hos alle tre. Først ut er First Reformed, som handler om eksistensielle kriser i møte med klimatrusselen. Ethan Hawke spiller hovedrollen som prest.

Espolin Johnson syns det er underlig at filmen ikke har fått bredere distribusjon i Norge, men tar gladelig oppdraget.

– Det er en eksistensiell film i tradisjonen etter Robert Bresson, og regissør Schrader er en veldig interessant skikkelse, med bakgrunn både som filmkritiker og manusforfatter for blant annet Taxi Driver og Raging Bull. Den føles veldig påkoblet klimadebatten gjennom hvordan den vever en personlig tragedie sammen med klimakrisen, sier Johnson.

Teologiske spørsmål

Vårt Lands filmkritiker Einar Aarvig anmeldte filmen i midten av februar, på bakgrunn av at den er tilgjengelig på strømmetjenester. «I First Reformed behandles store teologisk-filosofiske spørsmål; bevaring av skaperverket, om det er en dyd å lide, om Guds mening bak det hele», skrev Aarvig den gangen. Han påpekte at et filmmarked i endring på grunn av digitalisering gjør det stadig vanskeligere å få oppmerksomhet for den enkelte film.

Egen profil

Espolin Johnson tror nisjekinoene står sterkere samlet, og at de kan tilby et viktig alternativ til de større kinoene.

Hun er samtidig tydelig på at samarbeidet bare vil gjelde noen filmer per år, og at alle tre ønsker å ivareta hver sin profil.

Filmen vises på Vega Scene lørdag kveld, Kunstnernes Hus på søndag og på Cinemateket på tirsdag. Øvrige visningstider ligger på kinoenes nettsider.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film