Kultur

Endelig freDan med niste i domkirka

– Folk skal rekke det i lunsjen, sier domkantor Dan Rene Dahl. Han inviterer folk i Fredrikstad og omegn til å ta med matpakka til orgelkonsert.

Hva har Buxtehude, Böhm og Bach felles? Dan Rene Dahl stilte
selv spørsmålet på Facebook og inviterte til konsert. Fredag 28. februar fikk de svaret: Alle de tre tyske barokkomponistene spilt under lunsjkonserten «endelig freDan» i Fredrikstad domkirke. Dahl trakterte selv orgelet, og kaffe og te ble servert.

– Den mektige og majestetiske Fantasi i G-dur av Johann Sebastian Bach var nok høydepunktet, sier organisten.

– Konserten var flott. Slike opplevelser gjør livet rikt for meg, sier Elisabet Galtung Sætvedt (81).

Hun var en av de rundt 50 menneskene på konserten. Hun er bosatt like ved domkirka, og liker å ta turen dit.

– Også når det er kjellerkvelder med foredrag. Jeg skulle bare ønske at det var flere som deltok, sier hun og gir gode ord både til organister, prester og kirketjener.

Ingen motsetning

Dahls kollega i Molde Magnus M. Myhre tok for kort tid siden bladet fra munnen i et debattinnlegg i Vårt Land: Hvorfor skal han bruke atskillige timer på å forberede en orgelkonsert for 20 mennesker, når han gjennom gudstjeneste og begravelser kan nå 1.000 mennesker med musikken? For ham var det lett å se hvor han skulle legge arbeidsinnsatsen.

Dan Rene Dahl er ikke uenig med Myhre. Å bruke titalls timer
på å forberede en konsert for 20 mennesker, kan synes drøyt. Han mener det ene ikke behøver å gå på bekostning av det andre. En måte å løse det på er å legge lista på et overkommelig nivå både for organist og publikum.

– Vi satser på publikumsvennlig orgelmusikk, sier han.

– Så mye vi kan

I flere år ble formiddagskonsertene lagt til lørdag. I høst ville de prøve noe nytt ved å legge konserten til et tidspunkt da den ikke hadde konkurranse av andre tilbud. De startet med en konsert med virtuos musikk og litt «jazzete ting». I desember bød han på julemusikk. I januar stod norske og franske komponister på menyen. Februarfredagen var turen kommet til tysk barokkmusikk.

– Vi arrangerer så mange konserter vi bare klarer. Det er selvsagt merarbeid knyttet til lunsjkonsertene, men jeg ser ikke at det er en konkurranse mellom konserter og det andre arbeidet, sier Dahl.

Bak fram

Et tilstrekkelig antall kirkebenker blir snudd slik at publikum kan ha øyne mot orgelet. Så langt har 40-50 mennesker lagt lunsjpausa si til domkirka.

– Vi har bare fått positiv respons på den uformelle settingen, sier Dahl.

Som vår lille oversikt viser er det ganske mange kirker landet rundt som tilbyr lignende konserter. Noen har det også hver uke. Noen gjør det mer høytidelig som i Nidarosdomen der de hver lørdag inviterer til en halv time med orgelmusikk, tekstlesing og bønn.

LES OGSÅ: Er kirkemusikken kulturnorges best bevarte hemmelighet?

MER DEBATT: Hvis gudstjenesten tørker inn, dør kirken

---

Lunsjkonsert

  • Øyer kirke Orgelhalv­timen. Annenhver tirsdag.
  • Hamar domkirke: Orgelmeditasjon med lunsj hver onsdag.
  • Tønsberg domkirke Orgelmatiné hver onsdag klokken 12.
  • Levanger kirke har lunsjkonsert Jevnlig.
  • Fredrikstad domkirke månedlig lunsjkonsert.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur