Kultur

– Teknisk trøbbel førte til opplagsfall

MEDIER: Vårt Lands opplagstall har sunket. Sjefredaktør Bjørn K. Bore ser likevel lyst på framtiden, og knytter fallet til problemer med bytte av datasystemer.

– Vi er definitivt ikke på pallen, men det går bra med Vårt Land, og vi åpner 2022 med en svak opplagsøkning, sier sjefredaktør i Vårt Land, Bjørn K. Bore.

Ferske tall fra Mediebransjens Landsforening (MBL) viser at Vårt Land har mistet over 1.100 abonnenter det siste året. Tallene sammenligner opplagene fra andre halvår i 2021 med opplagene fra andre halvår i 2020, og viser at Vårt Land ikke lykkes med samme opplagsøkning som bransjen for øvrig.

– En korreksjon

– Hva er årsaken til tilbakegangen?

– Det er tre grunner. Vi har hatt en eksplosiv vekst i flere år, og ser nå en liten korreksjon. Vi hadde også utfordringer med et bytte av systemet for betaling av abonnement, som førte til at vi rett og slett mistet et stort antall abonnenter. Og i tillegg har vi konsentrert oss mer om inntjening enn antall abonnenter, sier Bore, og legger til:

– Det er slik at hvis man gir flere tilbud, og ikke konsentrerer seg om å få flere fullt betalende abonnenter, kan man godt få en opplagsøkning uten å tjene mer.

---

Opplagstall

  • Mediebedriftenes Landsforening publiserte nylig opplagstallene fra andre halvår 2021.
  • Tallene viste at Vårt Lands opplag hadde minket med 1.147 abonnenter til 22.434 i løpet av ett år.

---

– Papiravisen fortsatt viktig

Vårt Land har i dag et opplag på 22.434. Tallet i 2020 var 23.581. Tilbakegangen skjer blant såkalte komplett-abonnenter, det vil si lesere som har tilgang til avisen både på papir og digital. I den aktuelle perioden har samtidig antallet digitale abonnenter økt med 672.

– Kan opplagsfallet også handle om at papiravisen er blitt stemoderlig behandlet i det man har økt satsingen på digitalutgaven?

– Nei. Mesteparten av tilbakegangen er nok knyttet til de tekniske problemene med systembytte. Vi bruker ikke mindre penger på papiravisen nå enn før, og har tvert imot investert i nytt produksjonssystem og å oppgradere helgeutgavene, så papiravisen er fortsatt veldig viktig, sier Bore.

– Tallene fra MBL viser at opplaget øker for bransjen som helhet. Hva må skje for at Vårt Land skal få en god økning?

– Hadde ikke vi hatt ekstraordinære utfordringer, ville vi nok hatt en økning på snitt med bransjen for øvrig. Nå som vi har lagt dette problemet bak oss, ser vi positivt på fremtiden, avslutter Bore.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur