Kultur

Konkurrerer med egen arbeidsgiver

PODKAST: NRK-profil Wolfgang Wee lager en av landets mest populære podkaster på fritiden. Nå er rikskringkasteren i gang med en større gjennomgang om hva deres ansatte kan gjøre utenfor NRK.

På Spotifys liste over Norges mest populære podkaster, troner «Wolfgang Wee Uncut» – ledet av NRKs fast ansatte medarbeider Wolfgang Wee.

Men podkasten er hans eget prosjekt, og lages utenfor NRK. Vårt Land kjenner til at det på Marienlyst har vært interne reaksjoner på podkasten. Ansatte i statskanalen skal ikke ha oppdrag, verv eller andre bindinger som kan påvirke troverdigheten.

– Dette prosjektet startet på et tidspunkt da podkast fortsatt var ganske nytt i allmenn sammenheng. Det ville vært adskillig vanskeligere å få ja i dag, sier etikkredaktør Per Arne Kalbakk, som forteller at NRK er i gang med en større gjennomgang om hva deres ansatte kan gjøre utenfor NRK.

– Betimelig å stille spørsmål

Wolfgang Wee har drevet intervjupodkasten siden 2019, og byr på «uredigerte samtaler» om blant annet kultur, samfunn, vitenskap og politikk. Gjennom 236 pratsomme episoder har podkasten vokst seg stor. Der andre gjerne har faste rammer for lengden på episoder, kan Wee fint holde på i tre-fire timer. Nylig har han blant annet lagt bak seg en ellevetimers serie med professor Terje Tvedt. Blant andre gjester de siste ukene er Asle Toje, Glenn Diesen, Leo Ajkic og Elin Ørjasæter.

I tillegg til den ferske topplasseringen på Spotifys liste, har programmets Youtube-kanal 16.000 abonnenter – og fansen kan kjøpe seg T-skjorter, hettegensere og kaffekopper med podkastens navn. For 29 kroner i måneden kan du også bli medlem av «Wolfgang Wee Uncut», hvilket gir fordeler.

Camilla Bjørn er sjef for NRK P3, hvor Wolfgang Wee jobber som musikkprodusent. Hun forteller at det har vært god dialog med Wee om kjøreregler, og at podkasten ikke er et nytt dilemma for rikskringkasteren.

– Men når podkasten nå treffer et såpass stort publikum, er det klart at vi snakker sammen om hva det betyr og hvordan vi kan unngå interesse- og rollekonflikter slik at publikum ikke sår tvil om troverdigheten til NRK og våre ansatte, skriver Bjørn i en e-post til Vårt Land.

– Wolfgang Wee selger også merch i podkastens navn, et navn som også er fremtredende i hans NRK-arbeid. Hva tenker du om det?

– Wolfgang Wee heter Wolfgang Wee, og merchsalget er blant noe av det vi snakker sammen om.

– Kan «Wolfgang Wee Uncut» kollidere med programlederens integritet som NRK-ansatt?

– Klart det er betimelig å stille spørsmål ved dette. Alle NRK-ansatte må være bevisste at de er NRK-ansatte. Derfor er det bra at Wolfgang og vi snakker godt sammen.

.

Frykter forvirring

Etikkredaktøren i NRK, Per Arne Kalbakk, understreker at da Wee fikk tommel opp tilbake i 2019, var grunnen at podkasten handlet om andre ting enn det han driver med til vanlig.

– Står alle redaksjonelle medarbeidere i NRK fritt til å lage podkaster utenfor NRK?

– Nei, det gjør de ikke. Og det henger sammen med at podkast har blitt en etablert og stor plattform, som også NRK er mye til stede på. Det er også mange kommersielle aktører på markedet, der det er langt større begrensninger på hva NRK-ansatte kan gjøre, sier han.

Kalbakk trekker frem Vær Varsom-plakatens punkt 2.2, som handler om den redaksjonelle medarbeiders uavhengighet, integritet og troverdighet, og mener det er uheldig om lytterne tviler på om en NRK-ansatts sideprosjekt er tilknyttet NRK eller ikke.

– Han selger også T-skjorter, kaffekopper og gensere i eget navn, et navn som også er fremtredende i hans NRK-arbeid. Hva tenker du om det?

– Hehe … Jeg skjønner hvorfor du spør. Samtidig er det det han faktisk heter, det er ikke et varemerke. Så vi kan ikke kreve at NRK skal ha enerett på navnet hans.

– Men er det greit for NRK at han driver en privat stor podkast og tjener penger på å selge merch?

– Det er er en av tingene som skal inn i vurderingen som skal gjøres nå, svarer Kalbakk.

Norsk Presseforbunds leder Elin Floberghagen gleder seg over fredspristildelingen til journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov.
Foto: Thomas Brun / NTB

– Skal være veldig forsiktig

Også Elin Floberghagen minner om Vær Varsom-plakatens punkter om integritet. Generalsekretæren i Norsk Presseforbund understreker at hun ikke lytter til «Wolfgang Wee Uncut», og kan derfor ikke kommentere denne spesifikt.

– Alle mediehus bør ha diskusjoner knyttet til de redaksjonelle medarbeidernes integritet, og gå opp grensegangene for hva man kan drive med. Jeg er blant dem som mener man skal være veldig forsiktig med å ha andre sterke engasjement utenfor sin redaksjonelle stilling.

Floberghagen forteller at PFU ikke har behandlet noen sak som denne, men fremhever to prinsipper: at man skal unngå dobbeltroller som kan skape interessekonflikter og at man må være åpen om bakenforliggende forhold.

– Det er ikke fast definert hva som er en dobbeltrolle, men det er ikke gitt at dette er uproblematisk. Det vil være masse gråsoner og spørsmål som reises når man går inn i konkrete saker, men det er troverdigheten og integriteten journalistikken lever av, og man må ikke sette den i spill.

Wolfgang Wee har ikke besvart Vårt Lands gjentatte henvendelser om denne saken.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur