Kultur

Vikingkostyme gir virkelighetsflukt

Mange kler seg ut og lever vikinglivet for å oppleve noe annerledes. – Tanken om utforskning og mot er forlokkende, sier sosialantropolog.

– Det er noe mystisk ved vikingtiden­ som fascinerer mange, sier sosialantropolog Lars Jørun Langøien.

Han har skrevet hovedoppgave om cosplay-miljøet, der vanlige mennesker kler seg ut som ulike figurer, ofte fra populærkulturelle­ univers.

LES OGSÅ: Søker tilbake til vikingtiden

Ifølge Langøien er det ikke så rart at mange nordmenn ikler seg vikingutstyr og reiser tusen år tilbake i tid for å leve som sine forfedre.

– Vikingtiden har jo en ganske stor plass i vår nasjonalidentitet. Vi har en idé om djerve vikinger som reiste ut av Norden. Tanken om utforskning og mot er forlokkende, sier han.

– Selv om det å delta på vikingmarkeder­ blir noe annet enn å dra til havs på tokt i åpen båt, gir markedene mulighet til å oppleve noe annerledes enn det vi gjør i hverdagen.

LES MER: Den glemte viking

Virkelighetsflukt

Langøien mener det å kle seg ut som en annen, og tre inn i en rolle som viking eller en annen figur vi ikke vanligvis møter i dagens samfunn, er noe mange gjør for å oppleve noe annerledes.

– Når du tar på deg et kostyme, kan du også ta på deg en annen personlighet. Du kan utforsk­e sider av deg selv som du ikke har mulighet til ellers.

LES MER: Heltedikt for vår eiga tid

Nærhet

Nettopp vikinglivet­ er spesielt forlokkende for moderne­ nordmenn på grunn av håndverkstradisjonene, mener­ Langøien.

– Tilværelsen de fleste opplever til hverdags, er i stor grad fjernet fra produksjon. Vi skaper­ ikke så mye selv lenger, sier han.

– På vikingmarkeder opp
lever folk nærhet til håndverket, dyrene og elementene rundt seg. Det føles som noe mer ekte enn det vi vanligvis opplever, noe vi må søke tilbake i historien for å finne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur